Direct naar artikelinhoud

48 urenstaking bij Tessenderlo Chemie in Ham

De vakbonden bij Tessenderlo Chemie in Ham hebben een 48 urenstaking afgekondigd. Ze willen daarmee de druk verhogen op de directie nu er een herstructurering op stapel staat. Die zal 170 vaste banen kosten en er verdwijnen ook 70 tijdelijke banen. In de vestiging in Ham werken 506 vaste medewerkers.

Er zijn ook al maanden acties lopende door de discussie over de werkomstandigheden. "De productie wordt op zo'n hoog niveau gezet dat de arbeidsomstandigheden niet veilig noch gezond meer zijn", zeggen de bonden. Het werk werd gisteravond neergelegd. De stakingsactie duurt nog tot woensdagavond. "Als de gezondheid en de veiligheid van de mensen niet gegarandeerd kan worden, wordt er niet gewerkt", zegt Eddy Kellens van de christelijke vakbond ACV.

"De afgelopen vijftig werkdagen was er een productievermindering, waardoor de veiligheid in positieve zin is geëvolueerd", zegt Rob Urbain, secretaris van het ABVV. "Er heeft zich in die periode geen enkel arbeidsongeval voorgedaan, wat in contrast is met de eerste 6 maanden van dit jaar." Volgens de vakbondsman schakelt de directie de productie, zonder overleg met de bonden, terug naar een hoger volume. "Veiligheid en gezondheid van het personeel zijn dan niet langer gegarandeerd. Er treedt dan namelijk gasvorming op in de productiehal. Vandaar onze beslissing om voor 48 uur te staken."

Tessenderlo Chemie is al enkele jaren bezig aan een gedaanteverwisseling, waarbij bedrijfsonderdelen worden verkocht of afgeslankt. De actie in Ham komt niet toevallig vlak voor de publicatie van kwartaalcijfers overmorgen.

en 70 tijdelijke jobs

dreigen te verdwijnen. De aangekondigde

herstructurering zorgt

al maanden voor onrust