Direct naar artikelinhoud

Uitzendkantoren helpen ouderen aan vast werk

Oudere werklozen kloppen steeds vaker bij een uitzendkantoor aan op zoek naar werk. Met succes. Bijna de helft van hen houdt er een vaste baan aan over.

Wie op latere leeftijd zijn werk verliest, stapt meestal niet de volgende dag een uitzendkantoor binnen. Die zijn voor jonge mensen die tijdelijk werk zoeken en snel wat geld willen verdienen, denkt de doorsnee-45-plusser. Maar dat is een achterhaalde veronderstelling. Uitzendbureaus kunnen steeds beter inspelen op de noden en behoeften van oudere werkzoekenden. Bijgevolg groeit de groep ouderen die met succes bij het uitzendkantoor aankloppen.

Vandaag is het aantal 45-plussers dat uitzendwerk verricht goed voor 7,8 procent van het totale aantal uitzendkrachten. Dat lijkt misschien niet opzienbarend veel. Maar zes jaar geleden lag het percentage nog ruim 2 procent lager. Zo blijkt uit een onderzoek van Federgon, de federatie van de uitzendsector.

Bij ongeveer de helft van de 45-plussers leidt de uitzendarbeid tot vast werk. De groep tot 53 jaar heeft de meeste kans (gemiddeld 57,5 procent) om na een tijdelijke klus een vast contract te kunnen ondertekenen. Als de grens van 54 jaar in zicht komt, zakt het percentage tot 32 procent. Maar dat betekent toch nog steeds dat een derde van de 54-jarigen, een moeilijk te bemiddelden groep op de arbeidsmarkt, door de inspanningen van het uitzendkantoor uit de statistieken van de werkloosheid weet te blijven. "In de loop van de jaren heeft er duidelijk een drempelverlaging plaatsgevonden", zegt algemeen directeur Herwig Muyldermans van Federgon. "Ook de oudere werkzoekende heeft de weg naar ons kantoor gevonden."

De groep bestaat voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen. In twee derde van de gevallen zijn het arbeiders met een laag opleidingsniveau. Maar hoe ouder de werkzoekende, hoe groter de kans dat hij een bediendestatuut heeft en hoger onderwijs heeft gevolgd. De helft is niet langer dan drie maanden werkloos.

De meeste ouderen zoeken werk omdat ze het geld nodig hebben, het werk hen voldoening geeft en ze graag onder de mensen zijn. Ze stappen eigenhandig een uitzendbureau binnen of solliciteren bij een bedrijf, waar ze eerst een uitzendcontract krijgen voor hen een vaste betrekking wordt aangeboden. Zo'n vast contract is toch waar de meeste oudere werknemers het voor doen. Het uitzendwerk wordt door de meesten beschouwd als een tijdelijke oplossing in de hoop een vast contract te kunnen bemachtigen. Hoe ouder, hoe sneller de oudere werkzoekende tevreden is met het loon en de aard van het werk. Met minder noten op hun zang denken ze waarschijnlijk toch nog het felbegeerde contract te kunnen krijgen.

Federgon wil dat de beleidsmakers in het kader van het eindeloopbaandebat rekening houden met de gegevens van dit onderzoek. Vandaag kunnen werkgevers rekenen op een korting van 500 euro op hun bijdrage aan de RSZ als ze een 57-jarige in dienst nemen. Dat bedrag moet omhoog, vindt Muyldermans. "Er moeten nog meer stimuli komen om oudere werknemers makkelijker aan de slag te krijgen", zegt de algemeen directeur van de federatie van de uitzendsector. Naast een selectieve verlaging van sociale bijdragen denkt Federgon ook aan een premie voor de bemiddelaar en een versoepeling van de toegelaten arbeidsduur voor gepensioneerde werknemers.

(JM)