Direct naar artikelinhoud

Opgepast, Gent: de Russen komen!

De Gentse Handelsbeurs viert deze maand haar vijftiende verjaardag. En de Russische Oktoberrevolutie viert deze maand haar honderdste verjaardag. Het collectief CirQ brengt een nieuwe Oktobernacht, dit keer op de Kouter in Gent, om de twee verjaardagen samen te vieren. 'We hebben weer nood aan radicale ideeën, net als toen.'

Cyrillische letters, een rode vuist en het verborgen cijfer '15': zo ziet de affiche eruit waarmee de Gentenaars worden uitgenodigd om dit weekend de vijftiende verjaardag van de Handelsbeurs te vieren. De retro-futuristische vormgeving, geïnspireerd op Russische affiches uit de eerste decennia van de vorige eeuw, is niet toevallig. Naast de Handelsbeurs wordt immers ook de Russische Revolutie, die deze maand honderd jaar geleden uitbrak en een einde maakte aan het tsarenrijk, nieuw leven ingeblazen.

Bizar? Vergezocht? Misschien wel. "Gent is Sint-Petersburg niet, en de Handelsbeurs - hoe statig ook - niet het Winterpaleis", geeft artistiek directeur Wim Wabbes toe in de verjaardagsbrochure. "Maar er is ook iets wat bindt: de zucht naar verandering. Verandering is hét thema dat de samenleving in de ban houdt, en de Handelsbeurs speelt daar graag op in."

Sint-Petersburg op de Kouter

Dat mag u behoorlijk letterlijk nemen, want het collectief van CirQ - bekend van bizarre stunts op de Gentse Feesten, zoals (fake) kuikentjes door de mixer halen - spoort Gent zaterdagavond aan tot een nieuwe Russische Revolutie. Niet in Sint-Petersburg, wel op de Kouter. Zaterdag wordt er vanaf drie uur een nieuwe Revolutie voorbereid, met vuurmanden om de revolutionairen warm te houden, een ijzersmidse en houtzagerij om hen de nodige attributen te bezorgen, en een operazangeres en een Russische brassband, die muzikaal de toon moeten zetten.

En wodka mag natuurlijk ook niet ontbreken. Om acht uur 's avonds zal de massa de Handelsbeurs bestormen, waar Russische bands als Glintshake en Otava Yo de revolutionairen ten dans vragen.

"We wilden niet zomaar vijftien concerten programmeren om onze vijftiende verjaardag te vieren", vertelt Wabbes, zelf afgestudeerd in Slavische filologie - met een thesis over de Russische Revolutie -, aan De Morgen. "De Handelsbeurs is in de eerste plaats een concertzaal, maar we proberen ook net een tikkeltje meer te zijn. We willen ook met onze beide voeten in de samenleving staan. Vandaar dat we ons afvroegen: wat kan de geschiedenis van de Russische Revolutie ons vandaag nog bijbrengen?"

Het meest voor de hand liggende antwoord: dat een revolutie ook fout kan aflopen. "De vooropgestelde modelstaat is inderdaad afgegleden naar een dictatuur", geeft Wabbes toe. "Maar het accent ligt te vaak op de terreur die nadien heeft plaatsgevonden. Terwijl er aanvankelijk vooral op een hoopvolle manier gedacht werd. Er werd nagedacht over een rechtvaardige samenleving, er werd gezocht naar een utopie. Dat is wat we willen vastgrijpen. Niet het drama dat daarna heeft plaatsgevonden."

Gevoel van hoop

Thema's als homoseksualiteit, feminisme en abortus kwamen na de val van het tsarenrijk (even) op de politieke agenda te staan, lang voordat de westerse wereld zich daarover bekommerde, haalt Wabbes als voorbeeld aan. "De revolutionairen hadden toen echt wilde ideeën over de samenleving. Ik denk dat we vandaag weer nood hebben aan zulke radicale ideeën. Want met alleen wat frunniken in de marge, bereik je geen betere maatschappij."

De Handelsbeurs is geen politieke organisatie, benadrukt hij. "Maar wij merken dat die ideeën ook door muzikanten worden gedragen. Het gaat over een gevoel van hoop, een gevoel van vrij denken. Daarom denk ik dat het ook voor ons interessant is om die denkoefening te maken."

Oktober 17. Zaterdag 21 oktober op de Kouter en in de Handelsbeurs, Gent. handelsbeurs.be