Direct naar artikelinhoud
Rusland

Bijna helft Russische jongeren wilt emigreren

Het vertrouwen in Poetin was nog nooit zo laag sinds 2006.Beeld Getty Images

44 procent van de Russen tussen 15 en 29 jaar oud wilt emigreren. De hoofdreden is de stagnerende economie in Rusland. Dat blijkt uit een bevraging van onderzoeksbureau Gallup.

De opiniepeiling uit 2018, gebaseerd op 2000 face-to-face interviews, geeft aan dat 20 procent van alle Russen naar het buitenland wilt verhuizen. Het hoogste percentage sinds 2007, toen 17 procent wou verhuizen. De favoriete bestemmingen zijn Duitsland en de Verenigde Staten.

Vooral de jonge, werkende Russen willen maar al te graag vertrekken, wat de toekomstige Russische economische positie en politieke macht kan beïnvloeden, stelt Gallup: ‘Niet alle Russen zullen verhuizen, maar het stijgende aantal die dat willen, zou Moskou toch zorgen moeten baren.’

De Russische economie stagneert, waardoor jongeren willen vertrekken.Beeld EPA

Opperrus Poetin

Dat stijgende verlangen naar andere oorden is vooral te wijten aan vijf jaren van dalende inkomens, de hogere pensioensleeftijd die de regering invoerde en een gestegen BTW. Het vertrouwen in de opperrus, president Vladimir Poetin, die vorig jaar herverkozen werd met 76 procent van de stemmen, staat het laagst sinds 13 jaar.

Hij scoorde in een opiniepeiling in januari nog de waardering van 60 procent van de bevolking. Op zich een hoog cijfer, maar stukken minder dan de 90 procent die hij gewoonlijk behaalt.