Direct naar artikelinhoud

Erdogan wil referendum over EU-lidmaatschap

De Turkse president Erdogan wil dat de Europese Unie voor het einde van dit jaar een beslissing neemt over een eventuele toetreding van Turkije. Als er dan nog geen besluit voorligt, organiseert hij mogelijk een referendum over de kwestie. Dat heeft het Turkse staatshoofd maandag gezegd tijdens een landbouwconferentie in de hoofdstad Ankara, zo meldt persagentschap Anadolu.

De Europese Commissie publiceerde woensdag nog haar jaarlijkse rapport over de toestand van de kandidaat-lidstaten. De Commissie was - niet geheel onverwacht - erg kritisch voor Turkije, waar in de nasleep van de mislukte coup van 15 juli tal van maatregelen werden genomen die internationaal de wenkbrauwen deden fronsen.

Eurocommissaris Hahn, bevoegd voor Uitbreidingsonderhandelingen, liet woensdag weten dat de bal in het Turkse kamp ligt en riep Ankara op "snel te stoppen met zich van de EU te verwijderen". Erdogan spoorde Europa daarop aan snel een definitieve beslissing te nemen over de Turkse toetreding, een oproep die hij gisteren dus herhaalde.