Direct naar artikelinhoud

Uitweg uit Franstalige impasse nog niet in zicht

Er is nog lang geen akkoord over de vorming van nieuwe coalities in Brussel en Wallonië. CdH-voorzitter Benoît Lutgen zat al samen met zijn MR-collega Olivier Chastel. Vandaag komt Ecolo langs, maar de groenen willen het voorlopig enkel hebben over een nieuwe politieke cultuur.

Lutgen speelt de facto de rol van informateur. Hij nodigt de andere partijen uit en leidt de gesprekken. Voorlopig gaat het om bilaterale ontmoetingen, waarbij telkens één partij langskomt. Vandaag is dat Ecolo. De groenen lieten al duidelijk verstaan dat ze het enkel over politieke vernieuwing willen hebben, en pas in een later stadium willen praten over de vorming van regeringen. Gisteren stuurden ze alvast een twintigtal concrete voorstellen voor hervormingen naar de overige partijen.

Op het lijstje van Ecolo prijkt onder meer het totale 'decumuleren' van mandaten, de plafonnering van vergoedingen voor publieke mandaten, de oprichting van een kadaster met publieke mandaten en de invoering van strengere sancties tegen deontologische ontsporingen. Daarnaast pleiten de groenen ook voor de afschaffing van de provincies in Wallonië en een inperking van het aantal schepenen in de Brusselse gemeenten met 30 procent. Of MR en cdH oren hebben naar de groene maatregelen, is nog maar de vraag. Zo is geen van beide partijen voorstander van een volledig cumulverbod. "We bestuderen de voorstellen en zullen die morgen (vandaag, DBA) met hen bespreken", aldus Lutgen.

"Die maatregelen zijn niet allemaal te nemen of te laten", beklemtoonde covoorzitter Patrick Dupriez. "Maar het is hierover dat wij momenteel willen praten". De groenen hopen tegen de nationale feestdag van 21 juli met de andere partijen een akkoord te bereiken over deze zaken. Pas dan kan er over regeringsvorming gepraat worden. De groenen hebben dus geen haast. "CdH heeft de stekker eruit getrokken omwille van de oude politieke cultuur. Het is nu dus het moment om die cultuur aan te pakken", zegt covoorzitter Zakia Khattabi. "De regeringen zijn ook niet in lopende zaken, en kunnen dus gewoon doorwerken."

Daar is alvast de PS het niet mee eens. De Franstalige socialisten waarschuwen voor chaos. Waals minister Jean-Claude Marcourt zei op de RTBF dat de regeringen de komende maanden belangrijke beslissingen zouden moeten kunnen nemen. Onder meer de begrotingscontroles en de hervorming van de lerarenopleiding. "Ik vrees dat de verloren weken en maanden fataal kunnen zijn voor Wallonië", aldus Marcourt.

Défi niet mee aan tafel

MR ging zonder voorbehoud op Lutgens uitnodiging in. De Franstalige liberalen willen maar wat graag de PS uit het zadel krijgen. Voorzitter Olivier Chastel verklaarde dat hij in de eerste plaats de plannen van Lutgen wilde horen. Zelf drong hij aan op grote hervormingen, met name van de arbeidsmarkt, om de regio's op dezelfde lijn als de federale regering te brengen. Het ging om een verkennend gesprek, over concrete dossiers ging het nog niet. "Het was een constructieve vergadering, maar op dit moment is er nog geen sprake van onderhandelingen", liet Lutgen achteraf weten.

Of en wanneer de drie partijen ook samen aan tafel komen, is nog niet duidelijk. Lutgen had ook Défi gevraagd, maar die partij wees de uitnodiging af. Nochtans is Défi absoluut nodig om in Brussel een alternatieve meerderheid aan Franstalige kant te vormen.