Direct naar artikelinhoud

België weigert VN-verbod op kernwapens te tekenen

Bij de VN is het kernwapenverbod opengesteld voor ondertekening. Buitenlandminister Reynders (MR) is in New York voor de jaarlijkse VN-top, maar zal het verbod toch niet ondertekenen.

Meer dan 120 lidstaten van de Verenigde Naties hebben een verdrag opgesteld dat de ontwikkeling en het gebruik van kernwapens verbiedt. Wie het ondertekent, verbindt zich er ook toe.

Het verdrag verbiedt de aanmaak, het gebruik en het dreigen met kernwapens. Dat zijn belangrijke verschillen met het non-proliferatieverdrag uit 1968, dat vooral de verspreiding van kernwapens moest tegenhouden.

"Dit akkoord is historisch, want voor het eerst zijn kernwapens verboden", zegt professor internationale politiek Tom Sauer (Universiteit Antwerpen), die recent een boek uitbracht over de kernwapenproblematiek. Sauer schat dat twee op de drie landen het verdrag zullen ondertekenen. België zal daar niet bij zijn, ook al is minister van Buitenlandse Zaken Reynders in New York voor de jaarlijkse VN-top.

Discussie aanwakkeren

Reynders blijkt niet bereikbaar voor uitleg. De partijwoordvoerder van N-VA, een regeringspartij die zich in het verleden expliciet uitsprak tegen kernwapens op Kleine Brogel, zegt dat België niet tekent uit solidariteit met de NAVO. "Bovendien heeft het weinig zin zonder de handtekening van de landen met kernwapens", zegt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann.

Waarschijnlijk zal geen enkele NAVO-staat ondertekenen. Zonder handtekening verbindt België zich niet tot het verbod, maar toch kunnen er gevolgen zijn. "Ook het stationeren van kernwapens zal voortaan een schending zijn van het internationaal recht", stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen. "We zullen niet strafbaar zijn, maar het zou een discussie in ons land op gang moeten brengen over de kernwapens op Kleine Brogel."

Uit een brief die vorig jaar uitlekte, blijkt dat de Verenigde Staten vrezen dat een verbod ook zonder hun handtekening effect heeft. In de brief zetten de VS NAVO-lidstaten onder druk, omdat het verdrag "in strijd is met de basisprincipes van het afschrikkingsbeleid van de NAVO".

Pax Christi en Vrede VZW heffen woensdagnamiddag aan de gebouwen van Buitenlandse Zaken het glas op dit kernwapenverbod.