Direct naar artikelinhoud

Onderhandelaars brexit zijn het eens over agenda

De Europese hoofdonderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, en de Britse brexit-minister David Davis, zijn gisteren overeengekomen hoe ze hun onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU gaan aanpakken.

Eén week per maand zullen de EU en Groot-Brittannië samenzitten. De rechten van Britse en Europese burgers, het kostenplaatje van de brexit en de Ierse grenskwestie krijgen prioriteit.

Barnier en Davis maakten dat bekendgemaakt na afloop van de eerste dag van hun onderhandelingen in Brussel. Die moeten in november 2018 in een akkoord uitmonden, dat op 29 maart 2019 een ordelijke brexit mogelijk maakt. "Voor zowel de EU als het VK is een eerlijke deal mogelijk en veel beter dan helemaal geen deal", zei Barnier.

De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) zei eerder op de dag dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk aan de toekomstige relatie moeten denken. Johnson deed zijn uitspraken in Luxemburg voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega's. "Ik denk dat we ook de discussie over geld en andere onderwerpen moeten aangaan."

Naar het begin van de onderhandelingen is lang uitgekeken. Vooral in Brussel wordt gewezen op de beperkte tijd waarin over talloze onderwerpen een akkoord moet worden gesloten.

Het was al langer voorzien dat de brexit-onderhandelingen in de week van 19 juni uit de startblokken zouden schieten, maar het resultaat van de vervroegde Britse parlementsverkiezingen zaaide twijfel over die timing. Premier Theresa May verloor haar parlementaire meerderheid en voert nog steeds onderhandelingen met de Noord-Ierse unionisten van de DUP om een coalitieregering te vormen.