Direct naar artikelinhoud

Essers mag bos kappen

De provincie Limburg heeft de milieuvergunning voor de uitbreiding van het Genkse transportbedrijf Essers in Winterslag (Genk) goedgekeurd.

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur, maakte het nieuws bekend. Zoals bekend plant het transportbedrijf Essers een uitbreiding waarvoor twaalf hectare natuurgebied moet wijken voor industrie. Essers wil hallen bijbouwen om de farma-afdeling uit te breiden. Heikel punt is het verdwijnen van twaalf hectare bos om de uitbreiding te realiseren.

Ondanks luid protest heeft de Vlaamse regering eerder dit jaar het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) al vastgelegd. Daarin wordt bepaald dat er natuurcompensaties komen, onder meer 13,2 hectare eiken-berkenbos in Opglabbeek. Ook de andere adviezen waren positief, zo stelt Vandenhove. "Het dossier is milieutechnisch in orde. Het gaat in feite om een relatief eenvoudige milieuvergunningsaanvraag van een hal. De bouwvergunning is iets anders."

De bouw- en kapvergunning werd al afgeleverd door de stad Genk, maar verschillende milieuverenigingen vroegen in september aan de Limburgse deputatie om deze te schorsen. De kap- en bouwvergunning zette uiteindelijk 1.526 burgers aan om een bezwaarschrift in te dienen. Het dossier leidde tot een forse polemiek, waarbij onder meer stand-upcomedian Wouter Deprez minister Joke Schauvliege (CD&V) het vuur aan de schenen legde.