Direct naar artikelinhoud

Agent slachtoffer van geweld? Overheid betaalt alle kosten

Voortaan zullen alle kosten van politiemensen die zwaargewond raken door hevige agressie betaald worden. De verzekering dekt nu maar een klein deel, wat leidt tot financiële drama's.

Mario Ghijs kreeg in 2013 een kassei op zijn hoofd toen hij met collega's tussenkwam bij rellen in Meulenberg. De toen 42-jarige politieman liep een hersentrauma en gehoor- en oogschade op. De kosten liepen snel boven de 100.000 euro. Ghijs moest daar een groot stuk van betalen en kreeg zelfs deurwaarders over de vloer. En hij is niet de enige.

"Het kan niet dat iemand die lijf en leven riskeert voor de samenleving een tweede keer slachtoffer wordt", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Na overleg met de politievakbonden heeft minister Jambon een Koninklijk Besluit op tafel gelegd, met een garantie dat alle kosten die in verband staan met een ernstige gewelddaad tegenover de lokale en federale politie worden (terug)betaald.

Het gaat dan over supplementen voor dokters en chirurgen, maar ook over prothesen en aanpassingen aan wagens of zelfs aan het huis. "De gewone verzekering betaalt nu geen verbouwingen die nodig zijn voor een politieman die na geweld in een rolstoel zit en thuis een lift nodig heeft om boven te geraken", zegt Van Raemdonck.

Het kabinet benadrukt dat die slachtoffers geen blanco cheque krijgen. "Elk dossier komt voor een nieuwe commissie. Daarin zitten drie mensen: iemand van de federale politie, de lokale politie en een arts."

Van de trap

Vincent Houssin van politievakbond VSOA is tevreden. "Een hele stap vooruit, maar wij hopen dat het later wordt uitgebreid naar alle arbeidsongevallen, zeker als ze tijdens interventies zijn gebeurd."

Het kabinet van Jambon zegt dat dit niet de bedoeling is. "Voor een agent die op het commissariaat per ongeluk van de trap valt, zijn er nog altijd de reguliere verzekeringen."

De nieuwe maatregel is er een met terugwerkende kracht. Wie in het verleden tijdens de werkuren slachtoffer werd van zware agressie, zal dus alsnog een terugbetaling krijgen.