Obama laakt FBI-praktijken: "We werken niet met insinuaties en onvolledige informatie"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft niet mis te verstane kritiek geleverd op de FBI. "Er is een norm, met name dat je niet handelt met insinuaties en onvolledige informatie." Die uitspraak kan niet anders dan gelezen worden als directe kritiek op hoe FBI-baas James Comey te werk is gegaan in de e-mailzaak rond presidentskandidate Hillary Clinton.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Comey maakte vorige week via een korte en ambigue brief publiekelijk dat zijn politiedienst een nieuw onderzoek voert naar e-mails van de Democratische presidentskandidate Clinton. Nadien volgden nog enkele lekken door de FBI over het onderzoek.

Zowel bij Democraten als bij enkele Republikeinen kwam de FBI voor die werkwijze onder vuur te liggen. Het Witte Huis hield zich tot nu toe neutraal, maar dat lijkt president Obama nu te doorbreken in een interview met het Amerikaanse online nieuwsmagazine NowThis.

"Ik denk echt wel dat er een norm is bij politieonderzoeken: we spelen niet met insinuaties, we brengen geen incomplete informatie, we doen niet aan lekken. We gaan te werk met concrete beslissingen die zijn genomen."

Kritiek op Comey

Het is een dunne lijn die president Obama hier bewandelt, want kritiek op politie en gerecht vanuit de uitvoerende macht is not done. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis mag de uitspraak van Obama dan ook niet gelinkt worden aan de huidige Clinton-zaak. "De president is gewoon van mening dat het publiek maken van zaken vooraleer een onderzoek is afgerond de belangen niet dient", luidt het.

Hoewel Obama de naam van FBI-baas James Comey (zie foto in tekst) niet laat vallen, kan zijn uitspraak haast niet anders gezien worden dan kritiek op de FBI en Comey. Zijn opmerking kwam er overigens ook na een directe vraag de zaak rond Clinton.

De Amerikaanse president voegde in het interview wel toe dat hij zich niet wil bemoeien met een onafhankelijk onderzoek. Wel wees hij er fijntjes op dat de FBI in het eerdere onderzoek naar Clinton tot de conclusie moest komen dat Clinton strafrechtelijk niet kon vervolgd worden. "Een bewijs dat dit een storm in een glas water was", liet Obama tussen de lijnen verstaan.

"Trump is gevaar voor VS"

Verder nam president Obama de verdediging op van zijn partijgenote en presidentskandidate Clinton. Dat deed hij ook op een verkiezingsbijeenkomst in in strijdstaat North-Carolina. Daar waarschuwde de toehoorders ervoor dat de VS in gevaar is als kiezers voor Donald Trump stemmen. Obama riep daarom alle democraten op om voor Clinton te stemmen. Bij de vorige Republikeinse kandidaten, Mitt Romney of John McCain, heb ik dat gevoel nooit gehad, zei Obama nog.

"Ze staat al dertig jaar in de arena. Ze wordt vaak aangevallen, mensen zeggen zotte dingen over haar. En als ze een fout maakt - een eerlijke fout -, dan wordt dat opgeblazen alsof het een crazy thing is." Dat laatste is een duidelijke verwijzing naar de e-mailaffaire.

"Ik vertrouw haar, ik ken haar. En ik zou haar niet steunen als ik geen absoluut vertrouwen zou hebben in haar integriteit en haar wil om jongeren een betere toekomst te geven."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen