Direct naar artikelinhoud

Ondertussen op de beursvloer Driegeslacht boekenwurmen

De Antwerpse Boekenbeurs trekt dagelijks duizenden mensen. Wie zijn zij, en wat drijft hen naar Antwerp Expo? Tot aan het einde van de beurs doet dagelijks een bezoeker zijn verhaal.

Charlotte Avonts (28) en Yolande Van der Elst (56) laden de buggy van Gwendoline (15 maanden) flink vol. Bij de stand van Lannoo gaat de gehele Twilight-saga er in. “Dat wordt lectuur om me te ontspannen”, zegt Charlotte.

Yolande bracht haar dochter groot met boeken. “We gaan al sinds ze klein is elk jaar samen naar de Boekenbeurs”, aldus Yolande. “Ik verslind boeken”, zegt Charlotte. “Maakt niet uit wat. De Boekenbeurs is dan ook iets waar ik naar uitkijk, we stonden hier al om kwart voor tien! Niet dat ik wacht op de beurs om boeken te kopen, ik sla het hele jaar door lectuur in. Ik behandel mijn boeken met eerbied. Daarom lees ik niet graag boeken uit de bib: die zitten vaak vol kruimels en vlekken.”

Nu is het Charlotte die haar dochter op sleeptouw neemt. Aan Gwendolines kinderwagen bengelen al een heleboel zakjes, onder andere gevuld met peuterboekjes: boekjes waaruit Gwendoline haar eerste woordjes leert, of over haar held Uki. “Ze houdt erg veel van boeken”, beamen moeder en grootmoeder. “Ze kan uren doorbrengen in haar box, als ze maar boeken heeft.”

Charlotte koopt ook vakliteratuur, zoals De kunst van het luisteren. “Ik doe studiebegeleiding in het middelbaar onderwijs”, zegt ze. “In mijn bibliotheek staan dus ook heel wat boeken over opvoeding. Ik probeer mijn leerlingen ook warm te maken voor lectuur.”