Direct naar artikelinhoud

Recreatiepas in strijd tegen amokmakers aan zwemvijvers

Om te verhinderen dat probleemjongeren voor overlast zorgen in recreatiedomeinen willen de uitbaters de toegang tot de zwemvijvers strenger controleren. Een recreatiepasje moet amokmakers weghouden. Minister Turtelboom is het systeem niet ongenegen. Gisteren was er nog een vechtpartij op een bus met jongeren die van zo’n domein kwamen.

Ondanks het feit dat de politie dit weekend 25 extra agenten heeft ingezet om de orde te handhaven op het Bloso-domein in Hofstade en op de Lijnbussen van en naar het domein, heeft er zich zondagnamiddag op een bus van Hofstade naar Vilvoorde toch een vechtpartij tussen jongeren voorgedaan. Het zoveelste incident dat er zich de afgelopen dagen en weken voordeed in de recreatiedomeinen in Wetteren, Hofstade en Kluisbergen.

Om daar iets aan te doen, willen de uitbaters met een recreatiepasje werken. Wie zich eerder misdroeg in een recreatiepark, wordt dan niet langer toegelaten tot het domein. “Dit systeem moet ons toelaten om het groepje jongeren dat de overlast veroorzaakt buiten te houden., zegt Jo Delvaeye van Recreatieoord Kluisbos in Kluisbergen.

Delvaeye staat niet alleen met zijn discours. Het idee van een recreatiepas was ook al in Hofstade doorgesijpeld. “Als dat systeem kan helpen, waarom niet? Er liggen nu plannen op tafel om ons park te omheinen én toegangsgeld te vragen, wat nu nog niet het geval is. Aangezien ons park gratis is komen alle jongeren uit het Brusselse hier heen”, vertelt Myriam Dewael van het Bloso-domein. “Als het pasje wordt ingevoerd, moet het wel voor álle parken gelden. Anders zullen de amokmakers gewoon elders gaan.”

Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom staat niet weigerachtig tegenover het systeem, maar wil het eerst toetsen aan een aantal criteria. “Als het pasje er komt, is er een reglement nodig dat geldt voor alle domeinen. Dat moet dan voorgelegd worden aan de privacycommissie”, vertelt woordvoerster Margaux Donckier. “Om te verhinderen dat relschoppers van het ene park naar het andere overlopen is er nood aan een zwarte lijst, net zoals dat het geval is in voetbalstadions.”