Direct naar artikelinhoud

'Europese wet is maat voor niets, politici maken er een circus van'

Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische privacycommissie, is hard voor de nieuwe Europese privacywet. 'Ik heb liever dat hij er niet komt.'

De nieuwe Europese privacywet, zowat een maand geleden goedgekeurd door de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, vindt weinig of geen genade in de ogen van Willem Debeuckelaere. Opmerkelijk, want de wet wordt door velen gezien als een belangrijke stap vooruit in de bescherming van de online privacy.

Wat is er volgens u mis met de privacywet?

"We zitten in een inferieure positie tegenover buitenlandse bedrijven als Twitter, Facebook, cloudproviders enzovoort. Zij ontsnappen grotendeels aan Europese regelgeving. Ik zie niet goed in wat deze wet zal veranderen. Als je op Europees niveau moet spreken, heb je een sterke data protection authority nodig. Die is er niet.

Een privacycommissie op Europees niveau dus.

"Ja. Wij hadden gehoopt dat men dit zou aangrijpen om ook op Europees niveau een privacycommissie te hebben. De Europese politici hebben gekozen om dat niet te doen.

"Integendeel, ze maken er een circus van. Wie is er nu verantwoordelijk? Wie zal een zaak op zich nemen? Dat is nu niet duidelijk. In de huidige versie die de Commissie goedkeurde, staat dat Google, Facebook en anderen onder de controle vallen van de privacyautoriteit van de plaats waar ze hun belangrijkste vestiging hebben. Maar hoe bepaal je wat de belangrijkste vestiging is? Is dat fiscaal, administratief, aantal werknemers? Het is een enorm kluwen waar ze maar geen helderheid in krijgen."

Is de Europese privacywet dan een maat voor niets?

"Ja, in die zin dat ik liever zou hebben dat de wet er niet komt dan dat hij er wel komt. Op nationaal niveau heb je goeie regelingen, toch zeker voor wat België betreft, die zie ik liever behouden. Nu heb je een Europese wet die dode letter blijft zonder dat er een Europese autoriteit is die zich bezig houdt met Facebook, Google, enzovoort."