Direct naar artikelinhoud

Komeetlander Philae neemt contact op met de aarde

Komeetlander Philae, die sinds november vorig jaar op 67P/Churyumov-Gerasimenko staat, is ontwaakt en heeft contact opgenomen met aarde.

Zaterdagavond om halfelf zagen medewerkers van ESA's vluchtleidingscentrum in het Duitse Darmstadt totaal onverwacht datapakketjes binnenkomen die afkomstig bleken van de kleine lander.

Philae moest enkele dagen na de landing in slaap worden gebracht omdat zijn accu's leeg waren. Doordat de lander na drie keer stuiteren vermoedelijk in een spelonk was terechtgekomen, vingen de zonnepanelen te weinig licht en konden de accu's niet worden bijgeladen.

ESA heeft lange tijd de hoop gekoesterd dat Philae wakker zou worden als de komeet dichter bij de zon zou komen, maar het bleef angstwekkend lang stil. Zaterdagavond kwamen ineens 300 pakketjes data binnen. Dit betekent dat het invallende licht nu voldoende kracht heeft om de accu's bij te vullen. "De lander is gereed voor onderzoek", aldus missieleider Stephan Ulamec van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR.

Lang heeft het contact niet geduurd: slechts 85 seconden. Niettemin bleken de gegevens zondag nog een verrassing te herbergen: de lander is al langer wakker, maar was nog niet in staat data te versturen. Er zitten nog 8.000 datapakketjes in het geheugen van Philae.

ESA hoopt dat met de wederopstanding het onderzoek naar komeet 67P kan worden uitgebreid, nu de lander vanaf het oppervlakte kan meten wat er gebeurt als de zon wordt genaderd en de temperaturen oplopen. Zodra er voldoende energie wordt opgewekt, zal ook een nieuwe poging worden gedaan in de komeet te boren, om zijn samenstelling te onderzoeken. Een eerste poging in november mislukte. In augustus zal 67P de zon het dichtst genaderd zijn en ESA heeft goede hoop dat Philae ten minste tot dat moment onderzoek zal kunnen doen.