Direct naar artikelinhoud

De feminist van Silicon Valley

David 'Dave' Goldberg, CEO van SurveyMonkey en de man van Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg, is vrijdag plots overleden op 47-jarige leeftijd. De in Silicon Valley geliefde ondernemer was naast zakenman ook een mannelijke feminist: hij beknotte zijn ambities voor de carrière van zijn vrouw.

Goldberg en Sandberg, samen vormden ze zowat het succesvolste carrièrekoppel van Silicon Valley. En wat vooral opviel: Goldberg stond - bewust - in de schaduw van zijn vrouw, de COO van Facebook. Hij paste zijn werkschema aan voor haar carrière, hij paste thuis op hun kinderen terwijl zijn vrouw hoge toppen scheerde. Een kleintje voor de modale moderne man, maar voor een CEO in Silicon Valley was Goldberg hiermee ver zijn tijd vooruit. "David was misschien wel het mannelijke feministische uithangbord van zijn tijd", schrijft The New York Times.

Goldberg doorbrak de ijzeren wet dat een ambitieuze man beter niet met een carrièrevrouw trouwt. Jeugdvriend Jeffrey Dachis zegt dat hij en Goldberg opgroeiden in een milieu waar "vrouwelijke kracht in elk aspect van ons leven zat, en met respect werd behandeld". Als adolescent moedigde hij de meisjes in de les politiek al aan om op te komen voor hun mening. Medestudent Jill Chessen herinnert in een interview zijn woorden. "Komaan, je moet beginnen spreken want we hebben hier nood aan jouw stem." Jaren later stond Goldberg erom bekend om op Valentijn rozen te verdelen aan alle vrouwen in zijn kantoor.

Hiernaast bleef hij een succesvol, bij vlagen zelfs geniale ondernemer. Zo deed hij zijn laatste bedrijf, SurveyMonkey, uitgroeien van een bescheiden onderneming tot een waarvan de waarde door investeerders wordt geschat op 2 miljard dollar. In het management van het online-enquêteringsbedrijf zijn overigens zes van de achttien leden vrouwen, bijna ongezien bij dergelijke grote bedrijven in Silicon Valley.

Samen met zijn vrouw pionierde Goldberg in het 'freemium model'. Ze leerden ons nieuwe manieren om informatie op te slaan en werden onderweg immens rijk. Toen ze een zoon en dochter kregen, zette vooral Goldberg zijn carrière wat on hold. "We proberen totale gelijkheid na te streven. 50/50 is enorm moeilijk te bereiken en te behouden, maar we laten de pendel zoveel mogelijk heen en weer zwaaien.", schreef Sandberg hierover in 2013. Zij is vanaf nu niet langer de helft van een gevierd partnerschap, maar wellicht de prominentste alleenstaande moeder in de zakenwereld.

'Bijzonder mens'

In een artikel in Fortune haalt journalist Adam Lashinsky herinneringen op aan zijn gestorven vriend. "Woorden kunnen niet beschrijven hoe Dave gemist zal worden. Hij was een van de meest geliefde personen in Silicon Valley. Hij was ook heel bescheiden en het kon hem niets schelen dat hij bekendstond als de 'man van'. Als hij niet getrouwd was met een van de bekendste persoonlijkheden van Silicon Valley, stond hij ongetwijfeld bekend als een van de succesvolste ondernemers." Lashinsky onthoudt ook vooral dat Goldberg heel graag en goed poker speelde. "Door zijn rekenkundige kennis won hij bijna altijd."

Steunbetuigingen uit de zakenwereld kwamen - zoals het hoort in Silicon Valley - massaal binnen via de sociale media. Zo was Mark Zuckerberg een van de eersten om te reageren, op 'zijn' Facebook. "Dave was een bijzonder mens", zei Zuckerberg. Ook Jeff Weiner, CEO van LinkedIn, sprak van een uitzonderlijk persoon. Jason Hirschhorn, oud-topman bij Myspace, meldde 'verbijsterd en verdoofd' te zijn. "Ik kan niet eens beginnen te beschrijven wat voor een goed persoon David Goldberg was. Hou van je familie en je vrienden, help anderen, werk hard. Dave Goldberg was in al deze dingen een crack."