Direct naar artikelinhoud

De jonge hoop van VTM

Klein blijven, maar ook geweldig ambitieus: dat is de rode draad door de plannen van Manu Vanderjeugd en Jasper Moeyaert, de bazen van productiehuis Geronimo. De makers van Helden van hier: in de lucht en Flying Doctors werken in opdracht van VTM aan 'unieke' tv-projecten.

Het fabriekspand waar Geronimo zit, niet ver van het Antwerpse Eilandje, is na een paar jaar werken in orde. Strak, modern, zonder veel tierlantijntjes. West-Vlaamse nuchterheid, getekend Manu Vanderjeugd (37). Zonder veel tamtam leverde Geronimo de reportagereeks Flying Doctors: Virunga aan de VRT en scoorde het op VTM met Helden van hier: door het vuur, dat met Helden van hier: in de lucht een vervolg krijgt.

"Toen we een vervolg wilden maken op ons brandweerverhaal in Helden van hier en bij de MUG-reddingshelikopter van de spoedgevallendienst van het AZ Sint-Jan in Brugge uitkwamen, wisten we al snel dat we meer moesten doen dan met die helikopter voortdurend in de lucht hangen. Je hebt een punt nodig waarop je weer uitkijkt naar een interventie. Daarom wilden we ook het leven laten zien van de teams die met die MUG-heli werken", vertelt Vanderjeugd.

Jasper Moeyaert (30): "Naast de vaststelling dat de kijker meteen mee was in het verhaal, zijn we ook bijzonder gelukkig dat we de problematiek van de MUG-helikopter op de kaart hebben gezet. Die speciale teams van het AZ in Brugge redden door de snelle interventies jaarlijks tientallen levens. En toch zijn ze amper of niet bekend bij het grote publiek en moeten ze met privémiddelen hun budget dichtfietsen. VTM wil mee dat probleem in kaart brengen. Wij hopen oprecht dat onze reportages de discussie bij beleidsmakers weer zal aanzwengelen."

Internationaal succes

Vanderjeugd en Moeyaert zijn jong en ambitieus, maar blijven met beide voeten op de grond. "Destijds hebben we ons op de VRT op de kaart kunnen en mogen tonen. Daarna kwam VTM, waar we een compleet nieuw concept hebben kunnen uitwerken voor reality-tv, met Helden van hier als resultaat. Een internationaal succes inmiddels, want verkocht aan heel wat Europese tv-zenders. Een overkoepelende titel waar we na de brandweer en de MUG nog andere wagonnetjes aan kunnen koppelen. Zo gaan we straks ook vliegen met de Seaking-helikopter en iets met de politie doen."

"We willen revolutionair uitpakken, nadat we flink getriggerd zijn door VTM-programmadirecteur Ricus Jansegers", zegt Vanderjeugd. "Hij vond namens VTM dat het tijd is om weer vernieuwend uit te pakken. Naast het Helden van hier-concept zijn we aan het werken aan een nieuw basisidee om straffe verhalen van gewone mensen te brengen op een manier die nooit vertoond is."

"Los van onze realityplannen werken we voor VTM ook aan een zeer groot project", vult Manu Vanderjeugd aan. "Uitdagend voor ons en groot voor de tv-zender. We kunnen en mogen immers niet op automatische piloot overschakelen. Al zes jaar lopen we met die geweldige plannen rond, maar tot nu was het te vroeg. Eerst wandelen en dan pas lopen is altijd al ons motto geweest. We voelen ons nu pas sterk genoeg om onze droom ook uit te werken."

"We hebben drie heel straffe pistes, drie mogelijke grootse projecten waar we volop aan werken", stelt Moeyaert. "Eentje daarvan moet volgend jaar op de sporen worden gezet. Daarbij willen we de bestaande tv-regels wegblazen. We willen cinema naar televisie brengen en de spanning van grote spektakelfilms als Ocean's Eleven en Mission Impossible verpakken in onze tv-formats."