Direct naar artikelinhoud

Middenveld was voor Anderlecht

Anderlecht zette gisteren een sterke ploegprestatie neer in Brugge, maar de slag werd toch vooral gewonnen op het middenveld. De terugkeer van Leander Dendoncker was daarbij cruciaal.

"Dit was een complete prestatie", zegt Olivier Deschacht. "Een van de beste matchen die ik al meegemaakt heb bij Anderlecht. Onze coach verdient een compliment, want hij had de perfecte tactiek uitgestippeld. In de loop van de week hebben we ook veel samen gezeten, er was veel zelfkritiek. We hebben gereageerd op het veld. Vooral in de eerste helft was Brugge nergens. En dat kwam door ons."

Tactisch getraind

Het viel op hoe Anderlecht meteen het middenveld inpalmde, met veel pressing naar voor. "Dat is belangrijk", zegt Deschacht. "Als de middenvelders druk naar voor zetten en elk een man uit de wedstrijd houden, dan kunnen wij als verdedigers ook hoger spelen. Daar was hard op getraind de voorbije week."

Steven Defour vond een ideaal complement in de herstelde Leander Dendoncker. De jonge middenvelder verloor weleens een confrontatie, maar meteen stond hij daar weer om het tweede en desnoods het derde duel aan te gaan. Op rechts speelde Ezekiel niet geweldig, maar hij deed net als Suárez centraal zijn verdedigend werk, vaak hoog op de helft van de tegenstander.

En dan was er nog Dennis Praet, die hoog druk zette, maar ook zijn flank afspurtte om te verdedigen. "Als je Dennis op links zet, weet je dat je er een verdedigende troef bij hebt", zegt Olivier Deschacht.

Ook Praet geeft aan dat de basis van de zege gelegd werd in de voorbije week. "We hebben heel tactisch getraind", vertelt Praet. "Het ging erom hoe Brugge opbouwt en hoe wij dat moesten voorkomen door ze vast te zetten. Door onze hoge druk kwam Brugge er voor de rust helemaal niet uit. Dit was een antwoord van ons allemaal op de prestaties van de laatste weken. Alles moest niet in de schoenen van de coach geschoven worden, want de spelers waren de laatste wedstrijden ook niet op niveau."

Ook voor Praet was de terugkeer van Dendocker belangrijk. "Leander is een belangrijke schakel", zegt Praet. "Hij heeft een enorm loopvermogen, hij doet anderen beter voetballen."

Goed nieuws voor Anderlecht, maar minder voor Youri Tielemans. Die viel in Brugge goed in, maar zonder blessures van anderen krijgt hij het moeilijk om een plaats in de basiself te heroveren. Hasi lijkt het juiste evenwicht te hebben gevonden.