Direct naar artikelinhoud

Israël wil nieuwe woningen bouwen op de Westbank

De Israëlische regering gaat 2.500 nieuwe woningen bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Lieberman laten weten.

Het is al de tweede keer in drie dagen tijd, sinds Donald Trump de nieuwe president van de VS is, dat Israël aankondigt om woningen te bouwen in bezet gebied. President Obama had vaak kritiek op het nederzettingenbeleid.

Zondag werd duidelijk dat de gemeente Jeruzalem bouwvergunningen had afgegeven voor meer dan 560 nieuwe huizen in het oosten van de stad.

Gevoelig

Deze nieuwe woningen moeten komen in drie nederzettingen. De bouw ligt gevoelig omdat de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hoofdstad willen van hun toekomstige staat. Meir Turgeman, hoofd van de commissie Planning en Bouw van de gemeente, zei toen tegen de Israëlische radio dat de vergunningen werden opgehouden tot er een eind was gekomen aan de regering van Obama.

De meeste van de 2.500 huizen worden gebouwd in bestaande nederzettingen. Volgens het ministerie van Defensie is de nieuwbouw noodzakelijk om "het dagelijkse leven in de nederzettingen te handhaven".

Opvallend is dat honderd nieuwe woningen worden gebouwd in Beit El, een nederzetting die volgens de Israëlische media financieel wordt gesteund door de familie van Trumps schoonzoon Jared Kushner. Hij is nu adviseur van de president in het Witte Huis.