Direct naar artikelinhoud

Protest tegen nieuwe regeling doodgeboren kindjes

Doodgeboren kinderen zouden al na 140 dagen zwangerschap, dat is ongeveer 4,5 maand, aangegeven kunnen worden. Nu is dat 180 dagen. Vandaag worden in de commissie Justitie wetsvoorstellen besproken die die aanpassing mogelijk moeten maken.

Veertien wetenschapper, onder wie Petra De Sutter, afdelingshoofd reproductieve geneeskunde aan de UGent, hebben echter een open brief geschreven met hun bedenkingen over dat voorstel. Zo zou het voorstel om de grens te verlagen van 180 naar 140 dagen het "psychisch lijden" van rouwende ouders weleens kunnen vergroten. Rouwende moeders worden in dat geval bijvoorbeeld verplicht om moederschapsverlof op te nemen of om in het stadhuis aan te schuiven voor een attest, nota bene samen met ouders met hun kersverse baby.

De wetenschappers waarschuwen ook voor de implicaties wanneer er aan foetussen een statuut van rechtspersoon zou worden toegekend. Dat zou "het wettelijk voorziene toepassingsgebied van vrijwillige zwangerschapsafbreking op medische indicatie kunnen inperken", luidt het.