Direct naar artikelinhoud

Turkse krant herboren in een etmaal

De redacteuren van het Turkse dagblad Zaman waren goed voorbereid. Zodra de regering de krant onder curatele stelde, begonnen ze een nieuwe krant: Zicht op morgen.

De onder curatele gestelde oppositiekrant Zaman is alweer in een nieuwe jas verschenen. Yarina Bakis (Zicht op morgen) ligt sinds zondag in de kiosken.

Het bewijst hoe zorgvuldig de eigenaren van de krant zich hadden voorbereid op de sluiting van de grootste kritische krant van Turkije.

Van de redactie van Zaman is een groot deel naar een andere plaats in Istanbul verhuisd en heeft daar binnen een etmaal weer een krant gemaakt en die bij een andere drukkerij laten drukken. Zaman-columnist Joost Lagendijk, tevens voormalig Nederlands europarlementariër, is blij met de doorstart. "Ik juich dit zeer toe. Ze kunnen ons een krant afnemen, maar dan ontstaat er gewoon een andere."

De Turkse politie viel vrijdag de redactie binnen en het gerechtshof in Istanbul plaatste een bewindvoerder aan het hoofd van de Feza Media Groep, waartoe de Turkse krant Zaman, de Engelstalige Today's Zaman en het persbureau Cihan behoren. De hoofdredacteuren Abdulhamit Bilici en Bulent Kenes kregen zaterdag ontslag en zijn onder politiebegeleiding het redactiegebouw uitgezet.

Lagendijk was er zaterdag vast van overtuigd dat hij zijn allerlaatste column had geschreven, maar hij is nu weer druk bezig met een volgende. "Het ziet ernaar uit dat ik gewoon kan blijven schrijven, want de mensen waarmee ik altijd heb gewerkt gaan ook door, maar nu onder een andere vlag." Een klein probleem is dat hij nog niet weet naar welk e-mailadres hij zijn column moet sturen. De mailadressen die hij tot nu toe heeft gebruikt, doen het niet meer.

Glimlachende Erdogan

De redactie van de Today's Zaman heeft volgens Lagendijk een andere strategie gevolgd. De redacteuren hebben nog geprobeerd om met het oude team en onder de naam Today's Zaman een nummer te maken. Toen het nummer naar de drukkerij moest, werd het afgekeurd, omdat de bewindvoerders het te kritisch vonden. Daarop heeft de redactie de handen ervan afgetrokken. Of dit betekent dat er ook een Engelstalige Yarina Bakis komt, is nog niet duidelijk.

Naast Yarina Bakis is zondag ook Zaman gewoon verschenen, maar dit keer met een glimlachende president Erdogan op de voorpagina. De krant wordt nu gemaakt door journalisten die trouw zijn aan de lijn van de regering.

Lagendijk gelooft niet dat Zaman het lang zal maken, aangezien er al genoeg regeringsgezinde kranten zijn en weinig mensen behoefte hebben aan deze regerings-Zaman.

Het is natuurlijk wel de vraag hoe lang Yarina Bakis ongestoord kan verschijnen. Ook van deze nieuwe krant zal worden gezegd dat het de spreekbuis is van de beweging van Fethullah Gülen, ooit een bondgenoot van president Erdogan en door diezelfde Erdogan nu bestempeld als een terroristische beweging die plannen had voor een staatsgreep.

Lagendijk kent de kritiek op de sterke band met Gülen, omdat hij die zelf ook over zich heen kreeg toen hij voor Zaman ging schrijven. Een deel van die kritiek onderschrijft hij, de krant en de redactie hebben zeker in het verleden fouten gemaakt. "Maar om nu over steun aan een terroristische organisatie te spreken is natuurlijk absurd. Ik ben het vooral eens met degenen die zeggen: je moet met je poten van een krant afblijven!"