Direct naar artikelinhoud

Alcoholplan CD&V zet De Bock onder druk

Als het van CD&V afhangt, verkopen nachtwinkels en tankstations straks geen sterkedrank meer. Na hun tabaksplan komen de christendemocraten dus ook met een alcoholplan. Zo willen ze minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) tot actie aanmanen.

CD&V plaatst gezondheid bovenaan de agenda. Vorige maand lanceerde de partij nog haar plan tegen tabak, met onder meer een rookverbod in de auto, nu is alcohol aan de beurt. Kamerleden Nathalie Muylle en Els Van Hoof willen de verkoop van sterkedrank in nachtwinkels en tankstations verbieden. "De toegang tot alcoholhoudende dranken is te eenvoudig", zegt Muylle.

De FOD Volksgezondheid stelde vorig jaar in nachtwinkels tientallen inbreuken vast: jongeren konden er alcohol en sterkedrank verkrijgen. Muylle: "An sich is het niet problematisch dat die jongeren drinken. Maar dat kunnen ze evengoed op uitgaansplekken zoals cafés en fuifzalen doen. Daar is een vorm van sociale controle aanwezig."

Dat ook tankstations en verkooppunten langs autosnelwegen tussen 22 en 7 uur geen breezers, whiskey, wodka of rum mogen verkopen, vindt Muylle vanzelfsprekend. De link tussen drinken en rijden moet tot een minimum worden beperkt.

Daarnaast wil CD&V alcohol in automaten volledig verbieden en een verbod op alcoholreclame voor minderjarigen wettelijk verankeren.

Zonder problemen

Bij VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, juichen ze het plan toe. Toch zijn er nog gemiste kansen, oordeelt directeur Marijs Geirnaert. Zo is er nergens sprake van een hogere minimumleeftijd of een hogere prijs. "En dat is te betreuren. Samen met een reclameverbod zijn dat net de meest efficiënte maatregelen." CD&V past voor een prijsverhoging omdat sterkedrank door de taxshift al een pak duurder is geworden.

Muylle en Van Hoof willen met hun voorstellen in de eerste plaats de druk opvoeren op minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Zij is bezig aan een alcoholplan, dat eind dit jaar klaar moet zijn, maar CD&V vreest dat ze niet ver genoeg gaat. Bij haar tabaksplan vorige maand hield ze vast aan een individuele benadering, zonder te veel regels of verboden van bovenaf.

"De minister wil vooral werken op problematisch gebruik, en niet iedereen in het wilde weg treffen", zegt haar woordvoerder Els Cleemput. "Er zijn meer dan genoeg mensen die af en toe een glaasje drinken, zonder problemen."

Ook toen er kritiek was op haar plan tegen tabak haalde De Block de schouders op. "Jongeren zouden op hun zestiende oud genoeg zijn voor seks, maar niet voor tabak?", vroeg ze zich af toen het ging over een minimumleeftijd voor verkoop.

Overleg met sector

Toen vormden CD&V en N-VA één front. Nu is dat anders. "Ik vraag me af ondernemers niet te hard zouden worden geraakt", stelt N-VA-Kamerlid Renate Hufkens. "Ik betwijfel ook of het verbruik op deze manier daadwerkelijk wordt teruggedrongen." Ondernemersorganisatie Unizo formuleert gelijkaardige kritiek. "Het zou niet meer dan correct zijn om dit eerst te bespreken met de sector, die voor een deel van zijn inkomsten van deze verkoop afhankelijk is", meent gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.