Direct naar artikelinhoud

Hasselts sterrenrestaurant Scholteshof legt boeken neer

Stevoort / Brussel

Eigen berichtgeving

Geert Sciot

Scholteshof, één van de bekendste gastronomische restaurants, heeft de boeken neergelegd. Een jaar nadat Roger Souveryns zijn levenswerk verkocht aan een Hasseltse traiteur is het sterrenrestaurant annex hotel en kruidentuin in financiële problemen gekomen.

De Hasseltse traiteur Léon Das, die het sterrenrestaurant Scholteshof vorig jaar overnam van stichter Roger Souveryns, heeft bij de Hasseltse rechtbank van koophandel de boeken neergelegd. De malaise in de horeca en de felle concurrentie zouden Scholteshof de das hebben omgedaan. Toch zijn dat volgens kenners niet de enige oorzaken.

Roger Souveryns opende Scholteshof in '83. Hij bouwde het in sneltempo uit tot een klasserestaurant dat niet alleen fel gesmaakt werd wegens wat er op het bord en in het glas verscheen, maar ook wegens het kader. Heel wat bekende Vlamingen waren er vaste klant. "Het faillissement van Scholteshof zat er al een tijdje aan te komen", zegt Guy Van Cauteren van het Laurierblad en voorzitter van de Meesterkoks van België. "Toch schrikt het ons wereldje op. Het is vooral pijnlijk voor Roger Souveryns. Die heeft van Scholteshof zijn levenswerk gemaakt. Sinds Souveryns weg was, was de ziel een beetje uit Scholteshof. De verpakking was er nog wel en die is in deze tijden erg belangrijk, maar de inhoud is een beetje verdwenen. Er zijn heel wat gasten die hebben afgehaakt toen Roger zijn toprestaurant verkocht. Daar komt dan ook nog bij dat de beurscrisis het typische cliënteel van Scholteshof zwaar heeft aangetast. Mensen die vroeger probleemloos honderden euro's uitgaven voor een culinaire avond houden hun portemonnee vandaag gesloten omdat ze veel geld hebben verloren met hun aandelen." Nochtans hebben overnemer Léon Das en de jonge Scandinavische kok Kasper Kurdahl de voorbije maanden niet stilgezeten. Er werd flink geïnvesteerd. Maar dat was volgens kwatongen ook paniekvoetbal en zelfs een beetje grootheidswaanzin. Naast de eettempel openden ze een (goedkopere) mangerie ('t Cruydt) plus een traiteurdienst. Ook mikten ze op een nieuw businesspubliek met een business- en seminariecentrum. Een marketingjongen werd aangetrokken en een website en webcam moest ook de virtuele wereld op de hoogte brengen van de culinaire activiteiten die in en om de zeventiende-eeuwse landelijke ambtswoning van de Schout van de Heerlijkheid van Stevoort annex kruidentuin en hotel (zeventien kamers), werden georganiseerd. Vorige jaar haalde Scholteshof nog alle kranten met een gewaagde maar zeer gesmaakte culinaire ontdekkingstocht Off Piste, waarbij de gasten niet minder dan vijftien tot twintig (kleine) gangen te verwerken kregen. Het heeft niet mogen baten. De gids Henri Lemaire degradeerde in haar overzicht Scholteshof naar de middenklasse.

Ook de toegenomen concurrentie wordt aangehaald als één van de redenen voor de faillissementsvraag. Dat is opmerkelijk, want echt veel competitie was er in de regio niet voor het éénsterrenrestaurant. Of Scholteshof een overnemer vindt, is zeer de vraag. De directe schuld bij leveranciers (BTW, RSZ...) wordt door de eigenaar geschat op zo'n 2,2 miljoen euro.