Direct naar artikelinhoud

Sterke dame aan hoofd van mannenbastion

De prestigieuze businessschool Vlerick krijgt voor het eerst een vrouwelijke decaan aan het hoofd. Professor Marion Debruyne (42) neemt haar functie als decaan op vanaf 1 augustus, wanneer Philippe Haspeslagh de fakkel overdraagt.

Marion Debruyne is reeds tien jaar professor marketing strategy and innovation aan Vlerick Business School, en sinds 2008 ook partner van de school. Sinds 2012 staat ze aan het hoofd van de masteropleidingen. Daarvoor heeft ze vijf jaar in de Verenigde Staten doorgebracht waar ze verbonden was aan de Wharton School, de Kellogg School of Management en Goizueta Business School.

Naast haar academische publicaties in gerenommeerde vaktijdschriften heeft ze via diverse leerstoelen en bedrijfsinterne opleidingen een sterke band met het bedrijfsleven opgebouwd. Ze zetelt ook in de raad van bestuur van Kinepolis en Recticel.

Debruyne is een vlotte dame, met veel bagage en een no-nonsensementaliteit gekruid met een flinke dosis optimisme.

Het zou anno 2015 niet meer mogen, toch is haar aanstelling als decaan opmerkelijk te noemen. De Vlerick Business School is van oudsher een heus mannenbastion.

Vlerick boys

Vlerick legt sterk de nadruk op netwerken. Die nauwe samenwerking tussen alumni bracht de school al in diskrediet. Aan de zogenaamde 'Vlerick boys' kleeft ook een sterk elitair karakter. Met Debruyne is alvast symbolisch een stijlbreuk gemaakt.

"We zijn verheugd dat Marion Debruyne de nieuwe decaan van Vlerick Business School wordt", zegt voorzitter Roch Doliveux. "Marion heeft indrukwekkende kwalificaties en staat voor een ongelooflijke dosis energie, degelijke internationale ervaring en een internationale mindset, een diepe affiniteit met de Vlerick-spirit na tien jaar als een gerespecteerde academica, en een sterke voeling met en netwerk in de bedrijfswereld."

Marion Debruyne is een alumnus van zowel UGent waar ze afstudeerde als burgerlijk scheikundig ingenieur als van Vlerick Business School waar ze een master in marketing management volgde. Ze behaalde aan UGent ook een doctoraat in de toegepaste economische wetenschappen.