Direct naar artikelinhoud

Ex-minister Varoufakis: 'Eurogroep bestaat niet'

In een interview met The New Statesman doet voormalig Grieks financiënminister Yanis Varoufakis een boekje over vijf maanden strijd om Griekenland van de afgrond te redden.

Het interview werd afgenomen net voor het akkoord van dit weekend. Daarin zegt Varoufakis dat de eurogroep volledig wordt gecontroleerd door Duitsland.

"Wat we hebben is een niet-bestaande groep (de eurogroep, LID), die de grootste macht heeft op de levens van de Europeanen. En toch wordt die groep niet verantwoordelijk gesteld, aangezien ze niet bestaat in de juridische wetgeving, er geen notulen worden bijgehouden, en het in de grootste vertrouwelijkheid opereert. Geen burger die weet wat daar gezegd wordt, en geen enkel lid moet verantwoording afleggen, terwijl ze beslissingen nemen op leven en dood."

Voorts heeft hij het gevoel dat Griekenland 'opgelicht' is door Europa, en dat het referendum 'verspild' werd.

"Dit land moet stoppen met te doen alsof we door het aannemen van nieuwe leningen het probleem hebben opgelost", zegt Varoufakis. "Zolang de schuld niet duurzaam wordt verminderd, zullen we moeten bezuinigen, waardoor de economie nog meer krimpt, en we zo een humanitaire crisis ontketenen."