Direct naar artikelinhoud

Rodriguez doet het weer in Hoei

Drie jaar na zijn zege in de Waalse Pijl was Joaquim Rodriguez (36) weer de beste op de Muur van Hoei. Hij wordt zo ook leider in het bergklassement.

Joaquim Rodriguez rijdt met deze Tour zijn 22ste grote ronde maar pas zijn vierde Tour. Hij won de rit naar Mende in 2010, stond in Parijs op het podium in 2013 (derde), maar daarna leek het huwelijk met de Tour zo'n beetje voorbij. Vorig jaar startte hij nog met veel ambitie, maar verder dan de 54ste plaats zou hij niet komen.

Op het lijf geschreven

Maar kijk, een jaartje ouder doet Rodriguez weer met de allerbesten mee. Zo moest Rodriguez Christopher Froome verslaan. De Brit reed gisteren 39 seconden sneller naar boven dan hij ooit op de Muur van Hoei presteerde. Froome was daarmee goed voor de tweede plaats in de rituitslag én de gele trui. De etappezege was evenwel voor Rodriguez.

"Dit is bijzonder", zei de Spanjaard. "Ik ken de Muur van Hoei goed. Dit kon niet misgaan. Tot de grote crash leek alles normaal te verlopen. Daarna werd het allemaal erg nerveus. We zijn met hoge snelheid aan de beklimming van de Muur begonnen. Chris Froome nam de leiding en ik moest alert blijven. Op het eind had ik toch nog de versnelling in huis om te winnen."