Direct naar artikelinhoud

Eigen weefsel of implantaten

Wanneer een borst verwijderd werd, na kanker of preventief, kan een vrouw kiezen voor borstreconstructie: met eigen weefsel of met implantaten.

Eigen weefsel:

Bij een zogeheten DIEP-flap-reconstructie (Deep Inferior Epigastric Perforator-flap) wordt eigen buikweefsel van de patiënt gebruikt om de borsten te reconstrueren. Dit levert niet alleen een esthetisch mooier resultaat op. Ook zijn er veel minder laattijdige complicaties, zoals inkapseling en lekkage. Omdat er weefsel wordt weggenomen bij de patiënte zelf, zijn er littekens op de buik of op de rug. De borst wordt wel 'natuurlijker' ouder, maar blijft ongevoelig. Bij reconstructie met eigen weefsel wordt slechts een fractie van de kosten terugbetaald.

Implantaten

De borsten worden gereconstrueerd met siliconen of zoutoplossing. Zo'n 50 tot 70 procent van de vrouwen met siliconenimplantaten moet binnen de vijf jaar na de ingreep opnieuw onder het mes. Na tien jaar is er vaak vervanging nodig. De prothese voelt kouder, vaster en harder aan dan een gewone borst. Borstreconstructie met implantaten wordt nagenoeg volledig terugbetaald.