Direct naar artikelinhoud

Ecolo-jongeren beelden Francken af als nazi

De jongerenafdeling van Ecolo heeft op de sociale media staatssecretaris Theo Francken (N-VA) afgebeeld als nazi. Groen distantieert zich van de afbeelding, Ecolo niet.

"Het geluid van laarzen is niet veraf. Hoe ver gaat de federale regering nog?", schrijft de jeugdafdeling van Ecolo bij het pamflet op Twitter. Daarmee wil de jongerenpartij het beleid van Francken aanvallen, die een delegatie van het Sudanese regime in ons land heeft ontvangen om te helpen bij de identificatie van de migranten in het Maximiliaanpark in Brussel.

Francken reageerde meteen: "De Ecolo/Groen Kamerfractie plaatst zich hiermee buiten het politieke debat. Ik laat me niet criminaliseren. Ik eis excuses", klonk het op Twitter.

Groen, dat met Ecolo één Kamerfractie vormt, is niet gediend met de actie. "Wij distantiëren ons hiervan", zegt parlementslid Wouter De Vriendt. "Wij hebben zo'n karikatuur niet nodig om Franckens beleid te bekritiseren." Groen was niet op voorhand ingelicht over de spotprent, zegt De Vriendt.

Bij Ecolo klinkt een ander geluid. "Ze hebben hun editoriale en politieke lijn", zegt covoorzitter Zakia Khattabi aan Le Soir. "Wij zijn niet geconsulteerd en zouden dit niet op deze manier hebben gedaan. Maar de foto is in lijn met hun verontwaardiging."

Oud-minister Hervé Hasquin (PRL/ MR), historicus van opleiding en gewezen docent aan het ULB, opperde zopas dat er een parallel is tussen de samenwerking met Sudan en de Tweede Wereldoorlog. "Zoals het Vichy-regime, dat zich ontdeed van de Duitse joden die het naziregime waren ontvlucht en hen terug naar Hitler stuurde."