Direct naar artikelinhoud

'Speciale eenheid zou prijs geneesmiddelen naar beneden kunnen halen'

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een manier uitgewerkt om de prijs van medicatie in de toekomst zo laag mogelijk te houden. Een speciale eenheid moet scannen welke medicijnen in de pijplijn zitten en of ze hun prijs waard zijn.

Het KCE ontwikkelde het systeem op vraag van The BeNeLuxA Initiative, de samenwerking tussen België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk op het vlak van farmaceutisch beleid. Door samen aan de onderhandelingstafel te verschijnen, staan ze sterker tegen de farmaceutische industrie.

Het KCE werkte nu een tool uit die hen nog beter moet wapenen: een centrale eenheid voor alle deelnemende landen. Die zou alle wetenschappelijke publicaties, rapporten, productinfo, financieel nieuws en meer analyseren over medicijnen die in de pijplijn zitten.

Hoe revolutionair?

Komt een farmaceutisch bedrijf met een 'nieuw revolutionair product', dan moet die eenheid achterhalen of dat medicijn daadwerkelijk zijn geld waard is. Werkt het beter dan de geneesmiddelen die al op de markt zijn? In welke mate doet het de levenskwaliteit toenemen? Is het echt wel zo revolutionair? Nu zijn overheden vaak te afhankelijk van de farmabedrijven voor deze informatie.

Daarnaast zou de speciale eenheid ook aanvullende informatie van de industrie zelf kunnen gebruiken. "Producenten beschikken over de exacte informatie van opkomende producten", zegt KCE-onderzoekster Irina Cleemput. "Ook zij kunnen duiden welke producten niet meer relevant zijn."

Pharma.be lijkt alvast bereid om mee te werken, weliswaar onder bepaalde voorwaarden. Zo staan ze erop dat de informatie die nu niet publiek beschikbaar is, vertrouwelijk blijft.

Of het voorstel van het KCE ook realiteit wordt, is afwachten. Vraag is of de deelnemende landen er de nodige budgetten voor zullen vrijmaken.