Direct naar artikelinhoud

Bezwaren tegen Brussels circulatieplan zijn binnen

Vandaag loopt het openbaar onderzoek af waarin bewoners en handelaars bezwaren konden overmaken tegen het circulatieplan in de Brusselse binnenstad. Bij winkeliers klinkt gemor. 'Wij gaan demonstreren.'

"Volgende week beginnen we met de voorbereidingen van een demonstratie", vertelt Valérie Berckmans. Ze heeft een winkel aan de Arteveldestraat, waar ze zelf ontworpen kleding verkoopt. "Het is lente. Vroeger zetten we dan de deuren wijd open, maar door de vele auto's die permanent voor onze deur in de file staan, stinkt dat te erg", zegt ze.

Sinds 29 juni 2015 is een deel van het centrum van Brussel autovrij. Tot vandaag konden bewoners en handelaars bezwaren indienen tegen het bestemmingsplan. De gemeente en het gewest zullen op 26 april in de overlegcommissie het circulatieplan verder bespreken.

Aan de Arteveldestraat heeft Dias, die niet met zijn volledige naam in de krant wil, zijn eigen kopieershop. De straat werd sinds het circulatieplan een drukke eenrichtingsweg. "Ik ben niet tegen voetgangersgebied - integendeel. Wel ben ik tegen dít voetgangersgebied. Het is een catastrofe."

Hij zag het aantal auto's voor zijn deur sterk toenemen. "Ik weet niet meer wat te doen." Grote printopdrachten leverde hij altijd persoonlijk af, maar daarvoor moet hij nu soms wel een kilometer omrijden. "Ik raak klanten kwijt. Misschien moet ik zelfs verhuizen."

"Ik ken weinig politieke projecten die met zo'n groot draagvlak beginnen, maar dat binnen een paar maanden volledig zien verdwijnen", zegt Anton Van Assche, Unizo-coördinator voor Brussel. Hij wijt de problemen aan een gebrek aan visie. "Het idee is fantastisch, maar de stad heeft niet goed bepaald wie ze wil bereiken en welk soort winkels ze in het centrum wil. Het klinkt tegenstrijdig, maar het succes van de voetgangerszone hangt af van de bereikbaarheid met de auto. Mensen willen aan het voetgangersgebied kunnen geraken, maar dan moeten bushaltes en parkeerplaatsen wel zijn afgestemd op elkaar."

Resultaat afwachten

Op het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur (PS) blijft het voorlopig stil. "Het is te vroeg om te reageren. We willen de resultaten van het onderzoek afwachten."

De handelaars zitten alvast niet stil. "Voor het circulatieplan werd ingevoerd, organiseerden voetgangers 'Picnic The Streets'. Wij plannen nu hetzelfde op de kleine ring, voor handelaars", zegt Berckmans.