Direct naar artikelinhoud

Lubbeek laat nieuwe asielzoekers betalen

Lubbeek, waar Theo Francken burgemeester is, is de eerste gemeente die een administratieve vergoeding eist in ruil voor een tijdelijke inschrijving in het vreemdelingenregister. Asielzoekers moeten er voortaan 50 euro betalen.

De mogelijkheid om retributies te eisen staat in een nieuw Koninklijk Besluit dat vorige maand werd afgesloten. Vreemdelingen zullen voortaan bij de verlenging, vervanging of vernieuwing van hun verblijfskaart een retributie van 50 euro moeten betalen, zo liet ook staatssecretaris van asiel en migratie Theo Francken (N-VA) op zijn website weten.

Het is niet toevallig dat de gemeente waar hij titelvoerend burgemeester is, de primeur heeft. "Theo heeft ons hier attent op gemaakt", zegt waarnemend burgemeester Tania Roskams (N-VA). "Dit nieuwe reglement is normaal ook: als wij in het buitenland gaan wonen, moeten wij ook betalen. Dus waarom zouden zij dat hier niet moeten doen? Het is ook een principekwestie. Op die manier kunnen we toch nog wat munt slaan uit het centrum. Want daar zijn al heel wat kosten aan geweest. De 300 asielzoekers die er nu zijn, hoeven nog niets te betalen. Wie er nog bijkomt, betaalt 50 euro."

Bij oppositiepartij Groen zijn ze allerminst opgezet met de retributies. En volgens CD&V-migratiespecialiste Nahima Lanjri is het onwettelijk om asielzoekers te laten betalen volgens het retributiereglement. "Dit is echt grof om geld uit hun miserie te willen slaan en dat mag ook niet volgens de wet. Bijna de helft van de asielzoekers wordt afgewezen, wat zouden ze deze mensen dan laten betalen voor administratie?"