Direct naar artikelinhoud

Weinig politiek animo voor euthanasie bij levensmoeheid

Moet euthanasie mogelijk worden voor mensen die levensmoe zijn? Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) wil graag het debat openen. Maar dat is voor verschillende partijen al een stap te ver.

Senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) wil het debat starten over hoe om te gaan met mensen die psychisch en fysiek perfect in orde zijn, maar er toch genoeg van hebben. Over die euthanasie bij levensmoeheid, ook wel hulp bij zelfdoding genoemd, diende De Gucht samen met senator Jacques Brotchi (MR) een tijdje geleden al een tekst in.

Daarin pleiten ze ook opnieuw voor een debat over euthanasie bij dementerenden. "Uiteraard zullen er dan heel strikte criteria moeten komen. Maar als de enige uitweg die iemand nog ziet zelfmoord is en er geen andere hulp mogelijk is, waarom zouden we die mensen dan niet helpen?"

Weinig steun

Een reactie van de andere partijen op zijn tekst ontving De Gucht nog niet. Maar van zijn partners in de meerderheid moet de liberaal alvast niet veel steun verwachten. CD&V denkt er nog niet aan om het debat te voeren: zij willen eerst en vooral een grondige evaluatie van de huidige wet.

N-VA, dat bij de vorige uitbreiding van de euthanasiewetgeving voor een wisselmeerderheid zorgde, sluit zich daarbij aan. "Sowieso heb ik een heel dubbel gevoel bij die uitbreiding naar levensmoeheid", zegt Kamerlid Valerie Van Peel. "Wat wordt dan de volgende stap? Laat ons liever kijken hoe we betere zorg kunnen verlenen aan ouderen."

Ook bij de oppositie is het enthousiasme niet onverdeeld. Sp.a wil het wel graag hebben over euthanasie bij dementie. "Maar levensmoeheid: dat is nog een hele grote stap verder. Hoe leg je daarvoor criteria vast? Ik denk dat onze maatschappij daar nog niet klaar voor is", zegt Kamerlid Karin Jiroflée. In de groenen vinden de liberalen wel een bondgenoot. Zij zijn voorstander om het debat te openen.