Direct naar artikelinhoud

Online gokken pas vanaf 21 jaar, stelt CD&V voor

Online gokken kan binnenkort mogelijk pas vanaf 21 jaar. CD&V heeft een voorstel ingediend om de huidige minimumleeftijd van 18 jaar op te trekken voor gok- en kansspelen op websites.

Online gokken heeft een hoge vlucht genomen in ons land, vooral onder jongeren. Bijna één op de vijf 17- en 18-jarigen heeft al eens een gokje gewaagd op het internet, hoofdzakelijk op sportwedstrijden.

Ook de sector zelf heeft de jongerendoelgroep ontdekt. Zo duiken er steeds meer sites op die mikken op jongeren.

Tegenvaller

"Dat veroorzaakt heel wat problematisch gokgedrag: schulden die plots oplopen of studies die worden verwaarloosd", zegt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof aan VTM NIEUWS. "De samenleving moet daartegen optreden en ervoor zorgen dat de minimumleeftijd verhoogd wordt tot 21 jaar."

Het voorstel is een tegenvaller voor de Nationale Loterij, die voor 100 procent eigendom is van de staat. Die biedt online een hele resem gok- en kansspelen aan. Vanaf 18 jaar kan iedereen na controle van je rijksregisternummer inzetten op alle klassieke trekkingen en e-games.

Voor de klassieke krabbiljetten in de winkel zou de minimumleeftijd onveranderd blijven op 18 jaar. "Wie zulke lotjes koopt, moet telkens naar de winkel terugkeren om nieuwe exemplaren te kopen", legt Van Hoof uit. Dat zorgt sowieso voor een vorm van controle. Online is dat anders. "Met één muisklik beland je al bij een nieuw spelletje."

De regering werkt nu al aan een manier om gokverslaafden en probleemgokkers makkelijker uit te sluiten. Het voorstel om de minimumleeftijd voor online gokken op te trekken tot 21 jaar moet voor CD&V het sluitstuk van die nieuwe aanpak vormen.

Nog geen meerderheid

Het voorstel moet nog een meerderheid krijgen in het parlement. De Nationale Loterij laat weten dat ze in overleg is met de regering over de nieuwe wetgeving.