Direct naar artikelinhoud

Venus Williams staat in het oog van de storm

Zeven Belgen verschijnen vanaf maandag aan de start van Wimbledon. Elise Mertens heeft het niet getroffen: met Venus Williams, vijfvoudig winnares in Londen, wacht een zware dobber. Toch is er hoop. De voorbereiding van de Amerikaanse werd grondig verstoord.

Het duel tussen Elise Mertens (WTA 56) en Venus Williams (WTA 11) trekt de aandacht. Niet alleen omdat beiden vier weken geleden al tegenover elkaar stonden in de derde ronde van Roland Garros, maar ook omdat de oudste Williams op 9 juni betrokken was bij een dodelijk ongeval.

'Schuldig!' blokletterden de Amerikaanse gossipsites gisteren bij het verhaal dat Venus Williams drie weken geleden betrokken was bij een dodelijk ongeval in Palm Beach Gardens, Florida. "Een ongelukkig accident", herriep de advocaat van de vijfvoudige Wimbledon-winnares die uitspraak. "Venus reed met een snelheid van 8 kilometer per uur toen de auto met aan boord de 78-jarige Jerome Barson op haar inreed. De autoriteiten hebben haar daarbij geen verkeersboete gegeven."

Twee weken later overleed de aan het hoofd verwonde Barson en nu gaat de discussie erover of Williams, die naar eigen zeggen door een groen licht reed maar werd opgehouden door het verkeer voor haar, in fout was. Het wordt afwachten hoe de 37-jarige Amerikaanse zal omgaan met de heisa en aandacht in Londen.

Daar wacht dus Elise Mertens in de eerste ronde. De 21-jarige Limburgse won een maand geleden in de derde ronde van Roland Garros slechts vier games en zou op gras - en op papier - nu eigenlijk nog minder kans moeten hebben.

Alison Van Uytvanck (WTA 98) greep haar kans alvast wel. Zij kwalificeerde zich gisteren knap met een 6-0, 7-5-zege op Myrtille Georges (WTA 230) en speelt in de eerste ronde tegen ex-nummer acht van de wereld, de Russische Jekaterina Makarova (WTA 47).

Kirsten Flipkens (WTA 86) heeft ook iets om naar uit te kijken: een eerste ronde tegen Misaki Doi (WTA 55) moet haalbaar zijn om dan eerste reekshoofd Angelique Kerber het vuur aan de schenen te leggen. Yanina Wickmayer (WTA 95) krijgt Kateryna Bondarenko (WTA 111) voorgeschoteld en mag een tweede ronde tegen Garbiñe Muguruza (WTA 14) ambiëren. Maryna Zanevska (WTA 117), in Oekraïne geboren maar in het bezit van de Belgische nationaliteit, neemt het op tegen Heather Watson (WTA 126).

Bemelmans treft Haas

Bij de mannen kreeg kwalificatiespeler Ruben Bemelmans (ATP 124) een leuke affiche met Tommy Haas (ATP 255), die aan zijn afscheidstournee bezig is. De 39-jarige Duitser ontving van de organisatie een wildcard voor bewezen diensten en won twee weken geleden in Stuttgart nog van zijn vriend Roger Federer. Toch mag Bemelmans hopen op een tweede ronde tegen Stan Wawrinka (ATP 3).

Steve Darcis (ATP 59) mikt ook op een tweede ronde tegen Richard Gasquet (ATP 27), maar moet daarvoor eerst voorbij de Litouwer Ricardas Berankis (ATP 194).

De favoriet om de eindzege bij de mannen is good old Federer, al zal hij moeten afrekenen met de herboren Nadal, Wawrinka en, jawel, Djokovic. De Serviër bereikte gisteren de finale van het grastoernooi in Eastbourne.