Direct naar artikelinhoud

Krakers nog niet weg uit Brussels Hotel Astrid

De ongeveer negentig krakers van het collectief La Voix des Sans-Papiers verblijven nog steeds in het leegstaande Brusselse Hotel Astrid. Ze negeren een bevel om het gebouw te verlaten.

De opeising van gebouw die de Stad Brussel met erfpachter Borealis Hotel Group overeenkwam, liep af op 1 november, maar er wordt voorlopig geen verdere actie ondernomen.

De sans-papiers bezetten het hotel sinds midden september en hadden eigenlijk al op 25 september het gebouw moeten verlaten. Dat ontruimingsbevel werd uiteindelijk niet uitgevoerd vanwege een te kleine politieaanwezigheid. De Stad Brussel bekwam vervolgens een opeising van gebouw, waardoor de sans-papiers tot 1 november in het hotel konden blijven. Toch waren gisteren nog steeds een negentigtal krakers aanwezig in het Hotel Astrid en wordt hen voorlopig niet aangemaand om te vertrekken.

"We hopen dat de ontruiming zo goed mogelijk verloopt, conform de afspraken en in het belang van iedereen", klinkt het bij de woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). Bij de politie van de Stad Brussel is er geen weet van ontruimingsacties.

La Voix des Sans-Papiers laat weten dat het beroep heeft aangetekend tegen de ontruiming en tegen morgen op een besluit hoopt. "Als de politie langskomt, zullen we vrijwillig het hotel verlaten. We zijn hier met vrouwen, kinderen en oudere mensen, en dus willen we het risico niet lopen op een confrontatie met de politie."