Direct naar artikelinhoud

'Agentes met hoofddoek? Moet kunnen'

Lokale politiekorpsen moeten hoofddoeken kunnen toelaten als deel van het uniform. Dat zegt Hans Bonte, de terreurexpert van sp.a en burgemeester van Vilvoorde. Amsterdam overweegt het ook.

De Amsterdamse politietop maakte gisteren bekend dat ze nadenkt om een hoofddoek toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. De politie hoopt zo meer agentes met migratieachtergrond aan te werven. In een interview met Terzake sluit Bonte zich aan bij die redenering. De lokale politie moet volgens hem een afspiegeling zijn van de lokale bevolking. Dat is een manier om radicalisering bij jongeren beter te kunnen tegengaan. In landen zoals de VS, Canada, Engeland, Australië en Ierland mogen agentes al hoofddoeken dragen.

"Ik zou dromen van een politiekorps zoals in Amsterdam: daar heeft 18 procent van de agenten een migratieachtergrond. Die cijfers liggen in België veel lager", benadrukt Bonte.

Vilvoorde is een van de steden vanwaaruit tientallen Belgische moslimjongeren zijn vertrokken naar Syrië en Irak, om er zich aan te sluiten bij IS.

Korps diverser maken

"Ik ben er absoluut voorstander van dat we alles op alles zetten om politiediensten representatief te maken voor de bevolking waarvoor ze diensten verlenen. En als daar een hoofddoek voor nodig is, mij niet gelaten", zegt de socialist.

Bonte vindt wel dat de lokale politiekorpsen hierover het hoogste woord moeten krijgen. "Wij hebben in België zeer goed georganiseerde lokale politiediensten die effectief goed inspelen op de behoeften van de maatschappij die ze dienen. Het is logisch dat de lokale politiediensten zelf de vrijheid krijgen om daar over te beslissen."

Voor Bonte zou de lokale politie sowieso meer onafhankelijkheid moeten krijgen, om zelf personeel te rekruteren en zelf mee het korps diverser te maken. Dat kan op dit moment niet, onder meer door problemen over het statuut van agenten en de premies.