Direct naar artikelinhoud

Gevecht tegen het noodlot

Voetballer Gregory Mertens (24) vecht in het ziekenhuis van Genk nog altijd voor zijn leven. De Lokeren-verdediger lag gisteravond opnieuw op de operatietafel na bijkomende complicaties. Zijn club blijft hopen, maar bereidt zich voor op het ergste. 'Greg vecht de zwaarste match uit zijn leven.'

De 24-jarige profvoetballer onderging al meerdere operaties, maar zijn toestand blijft uiterst zorgwekkend. Gisteravond laat werd hij opnieuw met spoed geopereerd. De jonge voetballer zou volgens een familielid liefst twee uur gereanimeerd zijn, nadat hij maandagavond ineenstuikte na wellicht een hartstilstand tijdens een wedstrijd van de beloften van Sporting Lokeren op Racing Genk. "Er is vermoedelijk een zuurstoftekort geweest, waardoor ook andere organen zijn beginnen te falen", zegt de peter van Gregory Mertens.

Zijn hart zou daarentegen goed reageren, maar klopt nog altijd niet zelfstandig. De Lokeren- verdediger zou ook meer bloed verliezen dan hij krijgt. "Het is omdat hij zo'n goede sportman is, dat hij er nog is. Hij blijft vechten. Het is bijzonder zwaar voor de familie."

De jonge speler was gisteren de hele dag omringd door zijn familie, waaronder zijn ouders en broer. Zij brachten de nacht door in het ziekenhuis. Ook manager Nico Vaesen en een aantal goede vrienden stonden de familie bij.

Ook voor de club zijn het bange uren. "De hulpverleners in Genk hebben heel hard hun best gedaan hebben om zijn hart weer aan de praat te krijgen", zegt clubdokter Kris Peeters. "Momenteel ligt hij in een kunstmatige coma op de intensieve zorgen, waar de machines de werking van zijn organen hebben overgenomen. Zijn lot ligt in handen van het ziekenhuis, waar we veel vertrouwen in hebben. Maar we moeten eerlijk zijn: het ziet er niet goed uit. We moeten ons op het ergste voorbereiden. Voor hem en zijn familie hopen we op een mirakel."

Trainen van ondergeschikt belang

De verslagenheid onder de ploegmakkers van Gregory Mertens is groot. Een dag na het drama kwamen de spelersgroep en trainersstaf van Sporting Lokeren gisterochtend bij elkaar in het Daknam-stadion. Samen probeerden ze te verwerken wat hun ploegmakker was overkomen. Trainen, daar dacht niemand aan.

"De spelers zijn enorm onder de indruk. Iedereen is bijzonder aangeslagen", zegt aanvoerder Killian Overmeire. "We kunnen het bijna niet geloven. Het enige wat we op dit moment kunnen doen, is onze steun betuigen aan de familie en naaste vrienden van Gregory. We zoeken als spelers steun bij elkaar. Dit kwam uit het niets. Op zoiets ben je simpelweg niet voorbereid. Gregory is een vriend, een collega. Dit slaat in als een bom."

Ook hoofdcoach Peter Maes reageerde zichtbaar aangeslagen op het nieuws over zijn 24-jarige verdediger. "Ik ben met verstomming geslagen", zegt hij. Volgens de sportieve baas van Lokeren moet zijn groep nu vooral samen zijn. "We moeten één zijn, bij elkaar kruipen en onderling steun zoeken. Op dit moment is alles relatief. We blijven hopen dat Greg dit gevecht gaat winnen. Hoop doet leven."

De training van gisteren werd opgeschort, vandaag gaat ze wellicht wel door. Het is belangrijk dat de spelers de draad weer opnemen, zo raadde slachtofferhulp de club aan. De Waaslanders hebben vrijdag bovendien een belangrijke match tegen Westerlo te spelen, de voorlaatste in play-off II, waar Lokeren leider is in groep B.

Maar de spelers zijn bezorgd, omdat het evengoed hen had kunnen overkomen. "De jongens zitten met veel vragen. Vooral over die screenings. Of dat nu eigenlijk wel zin heeft", zegt clubdokter Peeters. "En dat heeft het zeker. Zo hebben we er in de jeugd nog twee spelertjes uitgehaald en gered. Alleen geeft het dus geen 100 procent garantie, en dat blijft hangen bij de spelers. Gregory was een kerngezonde jongen. Slechts 24 en op en top sportman. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk te bevatten. Hij had zich nochtans uitgebreid laten screenen, twee keer zelfs dit seizoen, waaruit nog maar eens spijtig genoeg blijkt dat je niet alles kunt testen."