Direct naar artikelinhoud

Propaganda voor aanvallend voetbal

Acht goals. Een betere reclamespot voor aanvallend voetbal wordt zelden gemaakt. Het hele stadion kirde van plezier. O ja, Manchester City haalde het met 5-3 en ligt in poleposition voor de kwartfinale.

Kylian Mbappé. Kevin De Bruyne haalde de schouders op toen een Franse journalist de naam voor zijn voeten gooide. Nochtans: wie de Ligue 1 een beetje volgt, kan alleen maar goede dingen vertellen over de spits van 18. Scouts schrijven de notaboekjes vol, makelaars hopen hem straks voor tientallen miljoenen te transfereren.

Mbappé maakte zijn eerste doelpunt in de Champions League. Simpel liep hij weg uit de rug van Otamendi, City's onbesuisde verdediger. De afwerking was cool. In Frankrijk trekken ze parallellen tussen Mbappé en Thierry Henry, wegens een gelijkaardig parcours en een identiek stijl: zelfbewust, snel en zwierig. Opgegroeid in een buitenwijk van Parijs, vervolmaakt in Monaco. Sinds gisteren kent ook Europa hem - De Bruyne incluis. Een uur lang was hij dreigend.

Mooie pennentrek van Agüero

Radamel Falcao. Van hem wist De Bruyne dat hij in vorm was. "Iemand voor wie we moeten opletten." In Engeland wordt er een beetje meewarig gedaan over de Colombiaan. Mislukte uitleenbeurt bij Man United, kernopvuller bij Chelsea. De omstandigheden zijn ze vergeten. Falcao kwam uit een zware kruisbandblessure. De druk en zijn reputatie als goalgetter hielpen niet. Falcao oogde roestig, niet meer die snelle, wendbare machine. Aan de Middellandse Zee heeft 'El Tigre' zijn tweede adem gevonden. De tijger klauwt weer. Twee legde hij er in het Etihad Stadium in het mandje, het hadden er drie moeten zijn. Een heerlijke duikkopbal op de perfecte cross van Fabinho en een enig mooi lobje over Caballero, nadat hij Stones tureluurs had gedraaid (2-3). Tussendoor had hij een strafschop zwak op Caballero gemikt. Accident de parcours. Monaco is een goede ploeg. In het Stade Louis II is City straks nog niet klaar.

Sergio Agüero. Zijn coach, Pep Guardiola, is niet zijn grootste fan. Maar zijn ploegmaats weten wat ze aan hem hebben. Agüero is misschien niet de ijverigste in de pressing, maar wel dodelijk in de box. Hij claimde een strafschop, maar Subasic hield hem met een ultiem voetje van die penalty en een doelpunt. Agüero's goal kwam er dan toch na rust. Deze keer hielp Monaco-doelman Subasic een serieus handje. De tweede gelijkmaker was een fantastische pennentrek. Hij nam een cross van David Silva ineens op de slof, onhoudbaar in de verste hoek. Volleykunst. Hij deed er in het slot nog een assist bovenop. Grote held in het Etihad.

Bij Man City lopen er naast De Bruyne nog sexy voetballers rond. David Silva, Raheem Sterling, Leroy Sané; allemaal hadden ze hun aandeel in de zege. John Stones scoorde de 4-3 op een corner, Sané nam de andere twee goals voor zijn rekening. De pijlsnelle winger met de krulletjes heeft iets engelachtigs. Zoon van een Senegalees-Franse voetballer en een Duitse olympische medaillewinnares in het ritmisch turnen. Vooral zijn eerste was een pareltje. Drie man in de wind, zool- en tikwerk met Silva en dan koelbloedig afwerken. Opnieuw een jonge knaap (21) die het neus aan het venster stak. Mooi.

Defensief hebben beide trainers nog serieus wat werk, maar daar kraaide geen haan naar.