Direct naar artikelinhoud

Wanhopige exodus uit Grieks tentenkamp

Voor de moegetergde vluchtelingen in het Griekse tentenkamp van Idomeni, aan de gesloten Macedonische grens, is de maat vol. Met duizenden marcheerden ze naar Macedonië, waar ze prompt werden opgepakt.

Meer dan tweeduizend vluchtelingen vertrokken 's ochtends vanuit het tentenkamp in twee groepen, met hun hebben en houden op de rug, voor een mars. Ze hoopten een opening te vinden in het grenshek dat de doorgang naar Macedonië blokkeert. Het ging veelal om families met jonge kinderen. De Griekse politie hield de eerste groep niet tegen en deed halfslachtige pogingen om de tweede iets in de weg te leggen.

Na moeizame kilometers over modderige heuvels en akkers staken enkele honderden vluchtelingen een rivier over door zich als menselijke ketting aan elkaar vast te klampen, enkel ondersteund door een touw. Kinderen werden op de schouders genomen of doorgegeven.

Eens over het kolkende water wandelden ze voort langs het dubbele grenshek, tot dat abrupt stopte in een bergachtig gebied. Daar trokken de vluchtelingen Macedonië binnen. Hun aanvankelijke vreugde werd brutaal in de kiem gesmoord door Macedonische militairen. De groep werd ingesloten, opgepakt en afgevoerd. Volgens een woordvoerder zullen de vluchtelingen "terug naar Griekenland" worden gestuurd.

De 'ontsnapping' uit Idomeni liep voor enkelen ook fataal af. Eerder op de dag verdronken drie Afghaanse vluchtelingen toen ze elders nabij de Grieks-Macedonische grens een rivier probeerden over te steken.

In Idomeni leven meer dan 12.000 mensen in mensonwaardige omstandigheden sinds Macedonië en andere landen vorige maand de zogeheten westelijke Balkan-route afsloten. "Dit is geen echt kamp. De mensen zijn uitgeput, vermoeid en verliezen hun geduld", waarschuwen hulpverleners.

Onderhandelen met Turkije

De Griekse overheid probeert de vluchtelingen nu te hervestigen in andere kampen, verder in het binnenland, uit vrees dat stilstaande plassen regenwater een broeihaard worden van infecties.

De EU zit donderdag en vrijdag in Brussel samen met Turkije, voor verder overleg over een omstreden akkoord waarbij voor elke Syrische vluchteling die Turkije van de Griekse eilanden terugneemt de EU één Syriër vanuit Turkije naar Europa laat overkomen. EU-president Donald Tusk wil nu ook dat vluchtelingen die via Bulgarije of de Zwarte Zee naar Europa proberen te komen, worden tegengehouden.

De Italiaanse premier Matteo Renzi belooft alvast tegengas. "Het moet gedaan zijn met het egoïsme van landen die denken dat het optrekken van muren een duurzame oplossing is."