Direct naar artikelinhoud

Zit Antwerpen wel te wachten op nieuwe burgerbeweging?

Antwerpen is een nieuwe burgerbeweging rijker. Met Plan A wil een groep bewoners zoveel mogelijk ideeën voor een leefbare, duurzame en menselijke stad verzamelen om die aan het volgende stadsbestuur aan te bieden. Maar kan de organisatie het verschil maken?

"Met zoveel mogelijk mensen een wervend antwoord zoeken op de vele dringende uitdagingen voor Antwerpen die elke dag meer voelbaar worden, dat is het opzet", zegt Wietse Vermeulen, een van de oprichters van Plan A.

Maar Plan A is niet de eerste burgerbeweging die in een Vlaamse stad het licht ziet. Eerder waren er al initiatieven als de G1000, Hart boven Hard of onlangs nog de Antwerpse Burgerlijst van Thomas Goorden. Kan Plan A daar het verschil maken? Vermeulen gelooft alvast van wel. "Plan A is er voor alle Antwerpenaars met een idee of een voorstel. De burger mag en moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

Meerwaarde

Bram Verschuere, professor bestuurskunde aan de Universiteit Gent en gespecialiseerd in burgerparticipatie, ziet het initiatief alvast positief in. "Elke manier om burgers toe te laten zelf ideeën en voorstellen te doen, kan een meerwaarde bieden in de betrokkenheid tussen overheid en die burger", zegt hij. "Vanuit democratisch oogpunt is je engageren en meedenken over het beleid zeker niet slecht." Of Plan A zelf levensvatbaar is, is moeilijk in te schatten. "Alles zal afhangen van het draagvlak dat ze achter zich krijgen." De organisatie wil eind april alvast 10.000 Antwerpenaars verzamelen om symbolisch de stad te omarmen.

Burgers worden volgens Verschuere mondiger en krijgen ook meer tools in handen om zelf hun zeg te doen, wat de burgerparticipatie vergemakkelijkt. Steeds meer lokale partijafdelingen organiseren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen trouwens zelf inspraakmomenten.

Partijpolitiek wil Plan A absoluut niet zijn, zo klinkt het zelfverzekerd. Geëngageerd wel. Iedereen met een goed idee voor Antwerpen is welkom, los van ideologie of overtuiging. Een vijftigtal organisaties, zoals Oxfam, Ringland of Beweging.net, ondersteunen het nieuwe initiatief.

Plan A stelt zich daarbij uitdrukkelijk niet op tegen het huidige stadsbestuur of bepaalde partijen. "De stad doet nu ook al goede dingen, wij willen meehelpen om het nog beter te doen. Vandaar onze slogan: 'We nemen 't Stad mee in handen'. Als zoveel mogelijk burgers met verschillende achtergronden in dialoog gaan, kunnen ze elkaar uitdagen en komen er hopelijk creatieve ideeën naar boven", zegt Vermeulen. Het kan dan gaan om grote thema's zoals mobiliteit, maar ook om voorstellen zoals de inrichting van een bepaalde straat.

100 burgemeesters

"Deze nieuwe eeuw vraagt een nieuwe aanpak", zegt Vermeulen nog. "Wij willen meer dan elke zes jaar gaan stemmen en met gekruiste armen zitten wachten op de uitkomst. Wij hebben ook ideeën, wij willen de stad mee in handen nemen. Wij zijn de stad."

Bedoeling is dat Plan A het komende jaar zoveel mogelijk ideeën verzamelt bij de Antwerpenaar, daarover in dialoog gaat en 100 'burgemeesters' aanduidt die het idee verfijnen en er de ambassadeur van worden. Hun ideeën zullen uiteindelijk de basis vormen voor een 'Plan voor A' dat aan het beleid voorgelegd kan worden. Zelf heeft Plan A niet de bedoeling om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, net om niet in partijpolitiek gekrakeel te vervallen.