Direct naar artikelinhoud

Eerbied voor jouw grijze haren

Als kale mannen niet meer aan de toupetjes hoeven, dan mogen vrouwen ook die kleurspoeling overslaan. Want een kale kerel kan best sexy zijn, en zo ook een grijze vrouw.

Is grijs een kleur? De wetenschap geeft daar een nogal ingewikkeld antwoord op. Eigenlijk niet, daar komt het op neer. Een visie die doorsijpelt naar onze badkamers en kapperszaken, waar aan de lopende band grijze haren gecamoufleerd worden met blond, acajou of een Californische balayage. We verven, want grijs worden, dat voelt toch een beetje als langzaam maar zeker beginnen 'uitfaden'. Je looks die uitgegomd worden door een kleurloze kroon.

Of maken we onszelf dat maar wijs, wanneer we grijpen naar highlights, herpigmentatiebehandelingen en kleurshampoos? Als je weet dat de meeste mensen al rond hun dertigste de eerste grijze haren zien opduiken, dan heb je snel uitgerekend dat die kopzorg een hele industrie springlevend houdt. Er is namelijk geen weg terug als je ermee begint: onherroepelijk komt die grijze uitgroei er toch weer door en ook daar bestaan dan weer potjes en flesjes voor. Met als gevolg dat je, tegen je tachtigste, door het leven schuifelt met een paarsachtige schijn en nagenoeg doorzichtige haren op je kruin.

Granny chic

Voor je in een paniekkramp schiet: zo ver zal het waarschijnlijk niet komen. Want er is wat aan het veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar de showbizz: rodeloperfotografen weten niet waar ze het hebben als sterren als Lady Gaga, Kelly Osbourne, Rihanna, Kate Moss en Kylie Jenner met grijs gekleurde dos (en pokerface) voor hun lens verschijnen. De A-listers die voor granny chic gingen, zijn intussen niet meer te tellen en ook backstage bij Jean-Paul Gaultier, Gucci en Versace werden topmodellen al aan de lopende band grijs geverfd.

Wie van nature grijs is of wordt, heeft dus de tijdgeest helemaal mee. Actrices als Judi Dench, Jamie Lee Curtis en Glenn Close stralen met hun pronte, naturelle dos. En ook dichter bij huis deed koningin Paola monden openvallen (en inkt vloeien) toen ze, kort na de troonsafstand van haar man, plots met superkorte, zilvergrijze coupe in het openbaar verscheen. Hoeveel béter zag zij er plots uit. Vrouwelijker, pittiger, echter, sterker, jonger zelfs.

En we durven te wedden dat ook de 60-jarige IMF-topvrouw Christine Lagarde onbewust al een heel aantal vrouwen zal overtuigd hebben om de kleurspoeling links te laten liggen.

Beter dan ooit tevoren

Hilde, Antwerpse vijftiger en mama van twee kinderen die stilletjes aan het uitzwermen zijn, is geen Christine Lagarde-fan, maar kleuren doet ze ook niet meer: "Ik kleurde mijn haren al sinds mijn achttiende en ben met alle mogelijke kleuren door het leven gegaan, tot oranje toe. Eerlijk gezegd wist ik tot voor kort niet eens hoe mijn natuurlijke kleur er precies uitzag. Om de zoveel weken trok ik naar de kapper voor een lange behandeling waarvoor ik telkens 100 euro betaalde. Tot mijn kapper op een dag zei: 'Kind, waarom verf jij je haar eigenlijk nog?' Ik wist niet meteen wat zeggen, en reageerde dan maar: 'Om ervoor te zorgen dat jij meer verdient!' Maar eigenlijk was ik vooral bang om er oud uit te zien.

"We spraken af dat we het kleuren eens zouden laten. Dat ik altijd bij haar mocht aankloppen als het resultaat me niet beviel. En ik ben nog nooit zo blij geweest als nu: ik krijg superveel complimenten over mijn haar. Mijn haar is nu eerder peper-en-zout en boven op mijn kruin heb ik al een dikke, witte pluk - precies op de plek waar ik heel lang geleden mijn haren uittrok terwijl ik zat te blokken. En ik kan niet wachten tot het helemaal grijs wordt. Het voelt nu lichter, luchtiger aan, alsof mijn haar verlost is van een laagje verf - misschien is dat ook letterlijk zo. Mijn vriendinnen roepen soms uit: 'Wat dapper van je!' Terwijl het niet dapper is, eerder gemakzucht. Het voelt fijn, plezant. En we zijn met meer en meer. (lacht) Onlangs kwam ik weer een kennis tegen die plots prachtige grijze haren had. Ik dacht dat ze ze had laten kleuren, maar het was gewoon haar natuurlijke kleur. Je wordt echt geen grijze muis als je beslist om je haar niet te kleuren, en natuurlijk is het ook een chance dat actrices als Helen Mirren hun haar tegenwoordig gewoon grijs laten.

"In de tijd van mijn vader gingen mannen die kaal werden van die toupetjesdragen. Dat is helemaal passé intussen, nu scheren ze gewoon hun haar af en iedereen vindt dat oké. Ik denk dat er nu hetzelfde aan het gebeuren is met vrouwen en grijs haar. Alleszins, mijn man vindt het er beter uitzien dan ooit tevoren."

Hou die grijze dos in topvorm

5 tips van kapper Frederik Willems (Kwaffeur, Gent):

1"Ik vind dat veel mannen en vrouwen er prachtig uitzien met grijs haar. Een man die zijn grijze haren kleurt, is al niet meer van deze tijd. Maar ook vrouwen komen sterker, krachtiger over zonder kleuring. Plus: grijze haren kun je combineren met alles, van een kleurige outfit tot een volledig zwarte tenue. Ik ben ook zwaar fan van de combinatie grijs haar en knalrode lippenstift."

2"Grijs haar is stugger, en daarom op zijn mooist in een pittig kort kapsel. Zo is het ook veel makkelijker te onderhouden en het ziet er moderner uit. Lange, grijze kapsels ogen vaak minder verzorgd of ouderwets, en het is ook moeilijk om je haar glanzend te houden."

3 "Doorgaans zijn grijze haren ook droger, omdat de hormonenhuishouding op iets latere leeftijd een beetje vertraagt. Voordeel is natuurlijk dat je haren dan minder snel vettig worden. Als je ze wast, hoef je daarom niet altijd shampoo te gebruiken: goed uitspoelen met warm water kan volstaan. Schaf eventueel een goeie conditioner aan."

4 "Gebruik ook nu en dan een ontgelende, paarse shampoo. We hebben namelijk allemaal de neiging om vaak met onze handen in het haar te zitten, letterlijk dan. Door er geregeld in te wrijven kan het een klein beetje geel of grauw uitslaan. Een paarse shampoo maakt de grauwe kleur weer zilver, waardoor ze frisser oogt. Bij ons krijgt elke klant met grijs haar sowieso een behandeling met zo'n zilvershampoo. Maar terwijl je die vroeger alleen in kapperszaken vond, koop je die nu gewoon in het Kruidvat."

5Een van mijn favoriete producten is arganolie. Ik werk met die van Moroccanoil, maar je hebt die in verschillende merken. Eén druppeltje volstaat om grijze haren soepeler te maken, te beschermen, verzorgen en te doen glanzen."