Direct naar artikelinhoud

Johnny met het rotte gebit verkoopt nu tandenborstels

Ooit was de voormalige leadzanger van de Sex Pistols de man met het slechtste gebit uit de popgeschiedenis. Nu treedt Johnny Rotten op in een filmpje van een Duitse fabrikant van elektrische tandenborstels.

In het videofilmpje op de website van het Duitse bedrijf Happy Brush zegt de 61-jarige Rotten, die werd geboren als John Joseph Lyndon, dat hij zijn artiestennaam dankt aan de verwaarlozing van zijn gebit. "Bij mij thuis gebruikte je tandenborstels alleen om je schoenen te poetsen. Tegen de tijd dat ik 20 was, waren mijn tanden groen." Rotten schrijft die verkleuring toe aan een schimmel die zijn kaak had aangetast.

De zanger zegt dat hij zich anderhalf jaar moest laten behandelen bij een tandarts om zijn gebit te fatsoeneren. Dat gebeurde negen jaar terug, in Los Angeles. In het filmpje onthult de zanger dat hij maar één echte tand overhield. "De rest van mijn kaak werd gevuld met Amerika's beste cement."

Perfecte ambassadeur

Het is niet bekend wat Rotten heeft gekregen voor zijn optreden voor Happy Brush. Het is niet de eerste reclame van de zanger van de Sex Pistols. In 2008 was Rotten te zien in een tv-spotje voor het botermerk Country Life. Die reclameboodschap kostte het bedrijf 5,7 miljoen euro.

Het reclamebureau achter de Happy Brush-spot, Amsterdam-Berlin, zegt dat Rotten de perfecte ambassadeur is voor goede mondhygiëne. "De boodschap is dat je je tanden moet verzorgen, omdat het anders met je afloopt als Johnny Rotten", legt creatief directeur Moritz Grub uit in het Duitse vakblad Horizont. Rotten ziet dat in het filmpje anders: "Zorg goed voor jezelf of je wordt zoals ik: rijk en beroemd."