Direct naar artikelinhoud

Geens pakt illegale wapenhandel aan

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil het Coördinatiecomité voor de strijd tegen illegale wapenhandel nieuw leven inblazen. Het comité kwam sinds 2003 niet meer samen.

Sinds de verijdelde aanslag op de Thalys loopt Brussel weer in de kijker als draaischijf van illegale wapenhandel. Minister Geens wil daarom het in 1999 opgerichte coördinatiecomité tegen illegale wapenhandel nieuw leven inblazen.

Sinds 2003 kwam het comité niet meer bij elkaar. Drie jaar geleden werd beslist dat er een nieuw comité zou opgericht worden, maar de uitvoering van dat koninklijk besluit is er nog altijd niet gekomen. Merkwaardig, maar het is niet de enige keer dat de aanpak van de illegale wapenhandel in ons land spaak loopt.

Na de schietpartij van Nordine Amrami in Luik op 12 december 2011 besloot de regering strenger op te treden tegen het gebruik van illegale wapens. Tot dan leek het uitwerken van een wapenwet in ons land een beetje op een processie van Echternach. In 2006 werd de wapenwet verstrengd na de racistische moorden van Hans Van Themsche. Twee jaar later werd die onder druk van de wapenlobby weer licht versoepeld. Na de schietpartij in Luik van 2011 besloot de regering het wapenbezit dus opnieuw te beperken.

Bricolage? Toch niet, zegt Tomas Baum van het Vlaams Vredesinstituut. "Er was reden om de wet van 2006 enigszins te versoepelen. Zo was er onvoldoende aan de praktische implementatie gedacht. Maar het is duidelijk dat er vaak een aanleiding nodig is om de politieke gevoeligheid voor de materie aan te scherpen."