Direct naar artikelinhoud

Fillon nog verder in het nauw

Terwijl de Franse presidentskandidaat François Fillon alles probeert om zijn campagne weer op dreef te krijgen, gooien nieuwe onthullingen roet in het eten. Zijn echtgenote Penelope zou ontslagvergoedingen van 45.000 euro ontvangen hebben.

Voor de derde week op rij al pakt het satirische weekblad Le canard enchaîné uit met onthullingen over de conservatieve presidentskandidaat Fillon en diens echtgenote Penelope.

Volgens de editie die vandaag verschijnt, kreeg mevrouw Fillon, van wie eerder aan het licht kwam dat ze bijna 900.000 euro opstreek voor parlementair werk waarvan het bestaan niet bewezen is, ook nog een ontslagvergoeding van 45.000 euro toen ze voor haar diensten werd bedankt. Alles werd betaald door het Franse parlement, de schatkist dus.

Le canard enchaîné schrijft dat het bedrag over twee periodes uitgekeerd werd. Zo incasseerde Penelope Fillon 16.000 euro in augustus 2002, "het equivalent van vijf maandlonen", terwijl ze alweer aan de slag was voor de plaatsvervanger van haar man in het halfrond, Marc Joulaud. Recentelijker, in november 2013, zou ze daarbovenop 29.000 euro aan premies hebben ontvangen in het kader van haar "laatste contract". Dat gebeurde vlak voor een nieuwe wet van kracht werd die het politieke bedrijf tot grotere transparantie dwong.

Hoge decoratie

Maandagmiddag nog verontschuldigde Fillon zich voor zijn manke communicatie van de voorbije week, maar onderstreepte hij dat hij niets illegaals had gedaan. De invloedrijke krant Le Monde herinnert eraan dat parlementaire assistenten recht hebben op een ontslagvergoeding, al zou zo'n hoge uitkering niet voorzien zijn.

Niet alleen Le canard enchaîné komt met nieuwe bezwarende elementen, dat doet ook Le Parisien. Volgens de krant was Fillons echtgenote tussen mei 2012 en december 2013 met twee voltijdse banen bezig: een op het parlement en een voor het blad Revue des deux mondes.

De piste wordt onderzocht of mevrouw Fillon haar baan bij het blad kreeg ter compensatie voor de hoge decoratie die Fillon voor eigenaar Marc Ladreit de Lacharrière zou hebben geregeld. Die ontving de medaille van het Légion d'Honneur, de glansrijkste medaille van de republiek.

"Leugens die bedoeld zijn om schade aan te richten", zo reageerde Fillon gisteravond op de nieuwe onthullingen. Ook zei de Republikein dat de bewuste ontslagvergoedingen al verrekend werden in de bedragen die hij maandagavond vrijgaf, en dat er dus "niets nieuws" is. Integendeel, met name over 2013 zouden "fouten" staan in de berichtgeving van Le canard enchaîné. Volgens Fillons entourage heeft zijn vrouw in dat jaar 'maar' 7.000 euro aan ontslagvergoedingen gekregen.

Uitgemaakt

Dat een en ander hoe dan ook erg ongelegen komt, is wel zeker. Eerder op de dag was de kandidaat van de rechtse Républicains er nog in geslaagd de rangen min of meer te sluiten en heette het dat de partij, althans een meerderheid daarbinnen, "de bladzijde omgeslagen had" en bereid was "zich op het (electorale) project te concentreren".

Volgens politicologen heeft de hervonden eenheid vooral te maken met het onvermogen om nu nog een plan B te bedenken, en met Fillons keuze om de media met alle schuld te beladen. Volgens politiek commentator Thomas Legrand haalt hij de mosterd daarvoor bij Donald Trump.

Blijft de vraag of Fillon zijn hachje kan redden. In de champagnestreek werd hij gisteren voor "oplichter" uitgemaakt. Onder het motto 'Nous ne sommes pas des Pénélope!' betoogden parlementaire medewerkers intussen voor loonsverhoging.