Direct naar artikelinhoud

'Flexi-jobs ook voor gepensioneerden'

Philippe De Backer (Open Vld) is begonnen met een charmeoffensief naar de horeca toe. De staatssecretaris legt een voorstel op tafel om de sector netto overuren zonder motivering te geven en flexi-jobs open te stellen voor gepensioneerden.

Een jaar na de introductie van de witte kassa in de horeca vindt de staatssecretaris tegen Sociale Fraude het tijd om balans op te maken van de begeleidende maatregelen die de regering invoerde.

Die is eerder gemengd, oordeelt De Backer zelf. "De flexi-jobs, waarbij mensen met een vaste job kunnen bijklussen in de horeca, zijn een succes. Er zijn er al 20.000 gecreëerd en in tegenstelling tot de doemberichten steeg ondertussen ook het aantal vaste jobs in de horeca met 3.000."

Minder succesvol blijkt de belangrijke maatregel van de netto overuren. Sinds vorig jaar kan een horecamedewerker 360 overuren presteren zonder fiscale en sociale bijdragen, op voorwaarde dat er een tijdelijke vermeerdering van werk is en de werkgever dit dus 24 uur op voorhand aanvraagt.

"Maar in een sector die zo afhankelijk is van bijvoorbeeld het weer, werkt dat niet. Vandaar dat er nog altijd maar 7.000 werknemers gebruik maken van dit systeem. Mijn voorstel is nu om die 360 overuren zonder motivatie toe te kennen. Hetzelfde met de nieuwe RSZ-korting voor de eerste vijf werknemers in de horeca. Dat wordt onvoldoende benut, omdat er heel veel administratieve rompslomp bij komt kijken. Ik wil dat automatisch toekennen."

Krijgt de horeca hiermee geen erg riante voorkeursbehandeling? "Nee, een sector die zo afhankelijk is van pieken en dalen, moeten we meer flexibiliteit geven. Trouwens, de bouwsector werkt ook al met niet-gemotiveerde overuren."

Het derde voorstel van De Backer is zo mogelijk nog explosiever. Hij wil het systeem voor flexi-jobs in de horeca openstellen voor gepensioneerden. Nu moet je al vier vijfde werken bij een andere werkgever om in de horeca te kunnen bijklussen via dit voordelige systeem, waarbij je slechts een sociale bijdrage van 25 procent betaalt.

Die voorwaarde is de garantie dat dit systeem geen reguliere arbeid vernietigt. Maar de Backer wil ze nu dus schrappen voor gepensioneerden.

"Dit is echt een lacune. Gepensioneerden kunnen sinds kort al onbeperkt bijverdienen. Maar voor die paar uren per week dat de meesten willen bijklussen, betalen ze wel de volle pot aan belastingen en sociale bijdragen. Wat ertoe leidt dat ze in het zwart bijklussen. Door de flexi-jobs uit te breiden, ondermijnen we dus de sociale zekerheid niet. Gepensioneerden hebben trouwens tijdens hun beroepscarrière al hun bijdrage geleverd."

Behoorlijke jobs

De Backer beperkt zijn voorstel voorlopig tot de horeca omdat daarover een akkoord in de regering bestaat. Maar zoals bekend wil Open Vld dat in de toekomst uitbreiden naar tal van andere sectoren. De vakbonden, die vorig jaar naar het Grondwettelijk Hof trokken tegen de flexi-jobs, zien hun vrees bevestigd.

"Ze zijn de deur steeds verder aan het openduwen om de financiering van de overheid onderuit te halen", zegt Chris Serroyen van ACV. "Want als het aandeel flexi-jobs groter wordt, wordt het aandeel behoorlijke jobs kleiner. Het beleid van deze regering is blijkbaar gericht op het meer laten werken van jobstudenten, gepensioneerden en wie al werk heeft. Dit dreigt ten koste te gaan van werklozen."

De Backer weerlegt dat. "Zo zorgen we voor minder zwartwerk in de sector. 20.000 flexi-jobs betekenen bijna 15 miljoen euro extra RSZ- inkomsten."

Binnen de regering belooft het nog een spannend debat te worden. CD&V was nooit een enthousiaste supporter van de flexi-jobs.