Direct naar artikelinhoud

Vaginapiercing is vorm van genitale verminking in VK

Britse vrouwen die hun schaamlippen of clitoris hebben laten piercen worden in het Verenigd Koninkrijk voortaan beschouwd als slachtoffers van 'vrouwelijke genitale verminking'.

Met deze nieuwe richtlijn wil het Britse ministerie van Volksgezondheid het vrijwillig laten zetten van een piercing en het besnijden van moslimmeisjes op dezelfde wijze benaderen. Volgens critici is het echter een politieke correcte absurditeit om deze twee zaken op één hoop te gooien.

Het besnijden van meisjes en vrouwen is al sinds 1985 verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar tot een jaar geleden hebben politie en justitie weinig moeite ondernomen om zogeheten 'cutters' te vervolgen. In Frankrijk daarentegen, waar de notie 'behoud van eigen cultuur' minder sterk is, zijn tientallen mannen veroordeeld voor deze gruwelijke vorm van mishandeling. Onder druk van lobbygroepen is het Britse openbaar ministerie vorig jaar eindelijk in actie gekomen.

Daags voordat de hoofdaanklaagster Alison Saunders door een kamercommissie zou worden ondervraagd over deze kwestie verklaarde ze dat een gynaecoloog is aangeklaagd wegens het deels dichtnaaien van een vrouwelijk geslachtsorgaan. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de arts - geen moslim - dit had gedaan om fatale bloedingen te stoppen bij een pas bevallen patiënte. De vrouw was tegen een vervolging en een jury sprak hem in een mum van tijd vrij.

Moslims voeren actie

Het onderwerp ligt gevoelig omdat vrouwelijke genitale verminking vooral moslimgemeenschappen aangaat. Om die reden ageren activisten nu ook tegen westerse praktijken als het corrigeren of anderzijds opleuken van de schaamlippen.

Zondag demonstreerden tientallen vrouwen op Harley Street, de straat in Londen waar de plastisch chirurgen zitten. Actievoerster Nimco Ali zei dat er weinig verschil bestaat tussen het besnijden van een 7-jarig meisje en een vaginacorrectie bij een 24-jarige vrouw.

Deze zienswijze werd overgenomen door enkele kamerleden. "We kunnen gemeenschappen in Sierra Leone en Somalië niet vertellen op te houden met deze praktijk", beweerde de sociaal-democraat Keith Vaz, "terwijl artsen in Harley Street gewoon hun gang kunnen gaan."

In The Daily Telegraph vroeg Radhika Sanghani, schrijfster van de roman Virgin, zich af of de kamerleden gek zijn geworden. "Er is een simpel en helder verschil. Het ene gebeurt met instemming, het andere niet."