Direct naar artikelinhoud

'Keizer van de wegwijzer' koopt straf af

Glenn Janssens, de zogenaamde 'keizer van de wegwijzer', heeft samen met elf andere verdachten in de grote fraudezaak rond zijn signalisatiefirma de celstraf afgekocht. Enkel voormalig Mechels schepen Leo Stevens wilde geen minnelijke schikking.

De hele fraudezaak rond Group Janssens, het signalisatiebedrijf van de bekende Glenn Janssens, kwam in mei 2007 aan het licht. Het gerecht had meer dan voldoende aanwijzingen om te stellen dat verscheidene signalisatiebedrijven, waaronder dat van Janssens, openbare aanbestedingen manipuleerden door offertes op mekaar af te stemmen. Er volgden huiszoekingen en arrestaties. Topman Glenn Janssens zat enkele weken lang in voorhechtenis.

Naast hem werden nog een dozijn anderen in verdenking gesteld. De aanklacht was niet min: omkoping van ambtenaren, fraude met overheidsopdrachten, misbruik van vertrouwen, fictieve aanbestedingen en valse facturen opmaken, valse boekhouding houden, valse evaluatieverslagen... Het lijstje was schier eindeloos. Naast Janssens werden ook wat andere bedrijfsleiders, ambtenaren en de toenmalige Mechelse schepen Leo Stevens verdacht.

Die laatste zou als schepen geld ontvangen hebben voor de betaling van verkiezingsdrukwerk in ruil voor het bevoordelen van de firma van Glenn Janssens.

Totale minnelijke schikking

Dat vervolging afgekocht zou worden, zat eraan te komen. Een en ander werd in oktober vorig jaar al heel erg duidelijk toen bleek dat Glenn Janssen 60.000 euro over had om van de stad Mechelen, die zich burgerlijke partij had gesteld, al een deel af te kopen. Toen al werd duidelijk dat er een 'totale minnelijke schikking' met het gerecht in de lucht hing. Gisterochtend bleek dat dan ook toen de advocaten van twaalf van de dertien beklaagden lieten verstaan dat ze een schikking wensten. De rechters trokken zich daarop terug om te beraden, en stemden toe. Waarna de twaalf advocaten de rechtzaal in Dendermonde konden verlaten. Voor hun cliënten is er geen proces meer.

Dat uiteindelijk die beklaagden met harde cash afkomen, is volgens de advocaten niet hetzelfde als een schuldbekentenis, al willen ze officieel niets kwijt over de zaak. Eén advocaat verwoordde het zo: "Deze zaak hangt intussen ook al meer dan zeven jaar boven het hoofd van enkele mensen die bij hoog en bij laag blijven beweren dat ze onschuldig zijn. Dit weegt op hen. Als je dan via een minnelijke schikking voor eens en voor altijd een einde kan maken aan dat verhaal, zou je dat dan niet doen? Maar een schuldbekentenis is dit hoegenaamd niet".

Hoeveel de twaalf op tafel gelegd hebben, blijft een goed bewaard geheim. Er circuleren bedragen van vijf en zes cijfers, maar "in het belang van iedereen" wordt er officieel met geen woord gerept over wie nou wat betaalde. "Dit zijn geheime onderhandelingen, het is absoluut not done om nu bedragen te noemen", klonk het in de wandelgangen.

Gratis drukwerk

Enkel gewezen schepen van Mechelen Leo Stevens trof geen regeling. Hij wordt beschuldigd van passieve corruptie, maar hij ontkent. "Nochtans is dat bewezen", zegt openbaar aanklager Antoon Schotsaert. Stevens betwist dit. "Ik zocht geen financiering of sponsors voor mijn drukwerk. Ze hebben aangeboden om de factuur te betalen en ze hebben dat gedaan. Maar ik moest niks doen in ruil daarvoor." De rechtbankvoorzitter reageerde fijntjes: "Ik wou dat ik ook mensen tegenkwam die zomaar mijn facturen wilden betalen." Het openbaar ministerie wil acht maanden cel met uitstel en een geldboete van 500 euro voor Stevens. De zaak wordt voortgezet op 21 april.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil zich niet uitspreken over deze specifieke zaak, maar zei eerder dat hij niet tegen de afkoopwet is. "We hebben het systeem van de minnelijke schikkingen geëvalueerd en daaruit blijkt dat het efficiënt en eerlijk is. De cijfers die de ronde doen over de deals zijn vaak onvolledig of onjuist, waardoor mensen denken dat de rijken bevoordeeld worden.