Direct naar artikelinhoud

Afspraak met de geschiedenis

Manchester City - met aanvoerder Vincent Kompany (28) voorop - klopte zich na een wandeling voorbij Newcastle zelfverzekerd op de borst. Vanavond wacht Barça. Schrik? No way. Na jaren van gebluf zonder resultaat is het voor de sterren van City nu of nooit in de Champions League.

Voorzichtigheid heeft Vincent Kompany nooit aan de dag gelegd in zijn ambities. Herinner u het discours dat hij een jaar geleden voor een oefeninterland met bravoure bracht: "We pakken de wereldtitel met wat geluk, als iedereen in elke match heel goed is en mits een buitengewone teamgeest." Het is Kompany's manier om iedereen op scherp te zetten.

Grootspraak die hij ook bij in Manchester met regelmaat ventileert. Op dat vlak past Kompany helemaal in de stijl van het huis. Hij deelt die geldingsdrang met de 'noisy neighbours', zoals Sir Alex Ferguson de club na de Qatarese overname doopte: geen geldberg te hoog, geen schuldenzee te diep.

Vier jaar al droomt Kompany luidop van de Champions League. "Het is slechts een kwestie van tijd voor we die winnen", zei de Rode Duivel zaterdag na de walk-over tegen Newcastle in de Premier League. Zelfverzekerd gooide hij daar nog achteraan dat City geen schrik heeft van Barcelona, Messi, Neymar of Suárez. "Ik denk niet dat Barcelona ons een volledige wedstrijd pijn kan doen. Je kan een moeilijkere match hebben wanneer je naar Stoke moet."

Als die branie maar niet tot overmoed leidt. In zijn drang om zich te bewijzen heeft Kompany al vaker de boemerang teruggekregen. Eén jaar geleden, toen dezelfde affiche stond geprogrammeerd, stapte hij onoordeelkundig uit, Messi dook in het gaatje en partner Demichelis trok vervolgens aan de noodrem. Ondanks een fenomenale prestatie in Camp Nou kreeg hij dat ene moment niet uitgewist. "Maar we zijn niet ver meer van hun niveau meer verwijderd", wist hij.

Generatie op haar top

De voorbije vijf jaar zijn de Engelse ploegen voorbijgestoken door de topteams uit Spanje en Duitsland. De Premier League is de snelste competitie ter wereld, de agressiefste ook, maar de beste elftallen die er de voorbije drie jaar passeerden kwamen uit Madrid (Atlético en Real), München en Barcelona. Een achterstand die je niet zomaar ophaalt, ook niet met miljoenen.

In Engeland wonnen 'The Citizens' twee kampioenstitels in drie jaar, Europees hebben ze weinig progressie geboekt met hun typeploeg die flirt met het einde van een cyclus. Kompany, Touré, Silva, Zabaleta en Hart zijn samen groot geworden, maar het wordt tijd om ook in Europa te oogsten.

In de voetbalwereld is er slechts een kleine progressiemarge voor (bijna) dertigers op hun piek. De gemiddelde leeftijd van de sterkste elf ligt nu al boven de 29 jaar. Oud in het moderne voetbal. In 2007 won AC Milan de Champions League met een elftal van 31 jaar en 34 dagen, maar de Italianen waren eerder uitzondering dan regel. Zeventig procent van de winnende teams zat onder de 27.

Ook onze landgenoot, die in april 29 wordt, voelt de tol van de vele matchen en de lange reeks spierblessures. Vorig seizoen verdedigde hij al niet meer zo imperiaal als in 2011-2012, zijn beste seizoen ooit. Ook een aarzelende jaarstart hebben twijfels doen rijzen. Zijn schavotje als een van beste verdedigers in Engeland, bij uitbreiding van de wereld, wankelt. Zijn snelheid is afgebot, de wendbaarheid afgenomen. Het roestige lijkt weer uit het spel van Kompany, vanavond wacht de echte test.

Manchester City - Barcelona Live op 2BE om 20u45