Direct naar artikelinhoud

Nooit goesting

Eén op de honderd heeft nooit zin in seks. En die 'vierde geaardheid', zoals aseksualiteit wel eens genoemd wordt, is een knoert van een taboe. Zes moedige zielen vertelden toch hun verhaal aan fotografe en filmmaakster Laia Abril. Wat voelen ze, en vooral: wat niet?

Lea

26, Italië

"De meeste mensen denken dat aseksualiteit iets zoals het celibaat is. Ze denken dat het een keuze is, dat je ervoor kiest geen relatie of seks te hebben. Of ze denken dat er een gebrek is aan seksualiteit, een gebrek aan romantische aantrekkingskracht, een gebrek aan interesse in mensen... Ofwel denken ze dat het een excuus is omdat je niemand kunt krijgen. Ze denken misschien dat het een gevolg is van een trauma, of omdat je mishandeld werd. Ze kunnen duizenden redenen bedenken waarom ik niet aseksueel ben.

"Als je uit de kast komt, moet je ook een encyclopedie over aseksualiteit meebrengen. 'Ja, ik ben aseksueel, lees dit want je weet niet wat het is.' Veel mensen vragen zich af hoe het voelt om geen seksuele aantrekkingskracht te voelen. Dat is heel moeilijk uit te leggen. Het is zoals proberen uitleggen dat je geen honger hebt. Behalve vertellen dat je geen honger hebt, kun je niet veel meer zeggen om het duidelijk te maken.

"In een aflevering van Dr. House zat eens een aseksueel koppel, waarvan de ene deed alsof en de andere een hersentumor bleek te hebben. Veel mensen vroegen me toen: 'Ben je zeker dat je geen hersentumor hebt? Ben je zeker dat je niet doet alsof je aseksueel bent?' Ja, ik weet het zeker. (lacht)

"Als ik zeg dat ik aseksueel ben, bedoel ik niet dat ik wil genezen. Ik vertel je gewoon wie ik ben. Ik dwing je niet om het te begrijpen of om een relatie met mij aan te gaan. Probeer mij gewoon niet te genezen, want met mij gaat het goed."

Amy

19, Groot-Brittannië

"Bij mij zit het zo: ik zie dat iemand aantrekkelijk is, ik kijk naar iemand en denk: wow, die is knap. Maar ik wil niks doen. Ik vind het gewoon leuk om naar mooie mensen te kijken, ik heb niet het gevoel dat ik hen wil aanraken.

"Ik voel me ongemakkelijk als ik seksuele dingen op televisie of in films zie. Het is moeilijk te begrijpen. Eerst dacht ik: misschien is er iets mis met mij? Ik probeerde het te negeren, maar het was een enorme opluchting toen ik ontdekte dat andere mensen net hetzelfde voelen."

Lydia

82, Frankrijk

"Eerst dacht ik dat ik afstandelijk was, maar afstandelijke vrouwen bestaan niet. Die zijn aseksueel. Op mijn veertigste was ik vier jaar getrouwd en dacht ik dat het de fout van mijn man was. Hij praatte non-stop over seks en wilde de hele tijd vrijen. Ik ging naar de dokter en vroeg: 'Heeft mijn man te veel temperament?' De dokter zei dat er niks mis was met mijn man, maar dat ík degene was met een probleem. Ik dacht dat ik bij mijn man moest blijven en hem moest gehoorzamen.

Maar toen ik 46 was, dacht ik: nee, nee, nee! Het leven is te kort. Ik voel geen seksualiteit, ik kan geen seks hebben en ik wil het niet. Ik wil het he-le-maal niet!

"Op dit moment beschouw ik mezelf als een 'grey romantic'. Ik heb misschien een romantische geaardheid, maar ik weet nog niet precies wat die is. Ik zit in de grijze zone tussen aromantisch en romantisch. Het betekent dat je beschikt over een romantische aantrekkingskracht, maar enkel in hele specifieke omstandigheden.

"Ik zou niet zeggen dat ik iets mis in mijn leven. Eerst was het moeilijk, omdat ik dacht dat ik raar was. Maar nu ben ik gelukkig met wie ik ben."

Michael

30, Groot-Brittannië

"Iedereen kent hetero-, homo- en biseksualiteit, een aantrekking tot het andere, hetzelfde of tot beide geslachten. Maar er is dus nog een vierde optie: een aantrekking tot niemand.

"Ik vertel mensen dat ik aseksueel ben als het opkomt in een gesprek. Sommigen zeggen dan: 'Ah, je kunt gewoon niemand krijgen!' Volgens hen is aseksueel gewoon een handige term, een flauw excuus.

"Men denkt dat aseksuelen heel nerdy zijn. Er zijn veel mensen die in dat stereotype passen. Ik ben zelf een wiskundige, van wie vaak wordt gedacht dat ze aseksueel zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet waar.

"Ik kan het zien als iemand aantrekkelijk is. Ik weet wanneer iemand kenmerken heeft die jullie 'sexy' noemen. We zien dat beeld veel in de media en de populaire cultuur. Zelf voel ik niks dat beschreven kan worden als seksuele aantrekkingskracht, maar ik kan wel de schoonheid van mensen op een esthetisch niveau herkennen.

"Er zijn zonder twijfel aseksuele mensen die masturberen, dat hangt gewoonlijk af van het libido. Ja, ik heb zelf al proberen te masturberen. Het is oké, maar ik ben er niet helemaal wild van. Het heeft er ook nooit voor gezorgd dat ik vragen stel bij mijn seksualiteit."

Michele

20, Italië

"Onthouding is niet hetzelfde als aseksualiteit. Wie voor onthouding kiest, heeft wel een seksuele aantrekkingskracht tegenover andere mensen. Aseksuelen hebben dat niet.

"Ik omschrijf mezelf liever als aseksueel, mijn seksuele en romantische geaardheid zijn in de war.

"Ik knuffel en kus graag, ook strelen vind ik leuk. Iemand die aseksueel is,

kan al die verschillende variaties van aantrekking voelen."

Mark

45, United Kingdom

"Aseksualiteit is een van die dingen die geen expliciet startpunt hebben. Het is een hele reeks processen, beginnend in de puberteit. Je weet dat er iets anders is. Alle anderen waren seksueel geïnteresseerd en ik niet. Maar ik wou niet anders lijken dan de rest.

"Misschien vind ik mensen van mijn eigen geslacht aantrekkelijker, misschien ben ik homo, dacht ik. Maar ik concentreerde mij eerder op andere dingen in mijn leven dan op seksualiteit of relaties.

"Ik had wel een aantal keer de kans bij vrouwen. Dat bevestigt het feit dat ik geen seks kan hebben alleen maar. Het was toen, tegen de late jaren 90, dat ik het begrip 'aseksueel' begon te gebruiken.

"In wezen wist ik het eigenlijk al wel: ik vind andere mensen niet seksueel aantrekkelijk. Op 14 oktober 2004 stond er een artikel over aseksuele mensen op de voorpagina van The Guardian. Geen mensen in onthouding, maar echte aseksuele mensen. Toen dacht ik: yes!"