Direct naar artikelinhoud

De Croo 'teleurgesteld' om Waalse wapenleveringen

Vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Didier Reynders (MR), veroordelen Waalse wapenleveringen aan Saudi-Arabië. Nochtans heeft de liberale Waalse minister-president Willy Borsus (MR) daarvoor net het licht op groen gezet.

Borsus zat tot voor de zomer nog samen met de liberalen De Croo en Reynders in de federale regering. De Croo en Reynders hadden toen nog een pleidooi gehouden voor een wapenembargo tegenover Saudi-Arabië. De meerderheidspartijen ondertekenden daarover ook een resolutie in het federaal parlement, ook de MR.

Nu hij Waals minister-president is geworden, ziet Borsus de zaken toch een beetje anders. Hij wil de goedkeuring geven voor 25 nieuwe exportvergunningen voor wapens naar Saudi-Arabië. In totaal gaat het om een transactie van 1,8 miljard euro.

De Croo, ook minister voor Ontwikkelingssamenwerking, zegt 'zwaar teleurgesteld' te zijn. "We investeren federaal miljoenen om mensen te helpen die in Jemen slachtoffer worden van het geweld vanuit Saudi-Arabië. Maar regionaal leveren we exportlicenties af voor wapens die de conflicten voeden. Dat is toch te gek voor woorden?"

En minister van Buitenland minister Reynders? Steunt hij zijn partijgenoot Borsus, of houdt hij de federale lijn aan? Hij kiest voor het laatste. "Van Waalse regering op Waalse regering is er altijd een zelfde beleid geweest, zo blijkt", zegt Reynders.

"Ik ga niet van positie wisselen", zegt hij. "Als buitenlandminister verdedig ik de federale lijn. Elke minister-president mag zijn eigen stellingname bepalen." Aan Vlaamse kant is minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tegenstander van pure wapenleveringen aan Saudi-Arabië.

In Wallonië ligt de kwestie een stuk gevoeliger, op politiek en economisch vlak. FN Herstal, de grootste wapenfabriek van het land, is voor de volle 100 procent in handen van de Waalse overheid. Ze verschaft werk aan 8.000 mensen.

Oppositiepartij Groen reageert 'furieus' op de beslissing van de Waalse regering. "Het Belgische buitenlandse beleid staat met de broek op de enkels en onze diplomatie wordt gekortwiekt", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt, die voor een herfederalisering van de wapenexport pleit.

Vlaams parlementslid Tine Soens voor sp.a sluit zich daarbij aan. "Gaat economisch gewin voor op mensenlevens?", vraagt ze zich af.